Weer & Verkeer

Ontspoorde trein bij Den Haag: tot morgenmiddag geen treinverkeer naar Ypenburg

Tot morgenmiddag 12.30 uur rijden er geen treinen tussen de stations Den Haag Centraal en Den Haag Ypenburg. Op het traject ontspoorde donderdagmiddag een treinstel.

Bij het ongeluk raakte niemand gewond, maar het herstellen van het spoor duurt een stuk langer dan verwacht. In eerste instantie ging ProRail ervan uit dat er alleen vanavond geen treinen meer zouden rijden, maar ook morgenochtend is dat dus nog niet het geval.

De extra reistijd kan oplopen tot 45 minuten. Reizigers worden geadviseerd de tram te nemen tussen Zoetermeer, Den Haag Ypenburg, Voorburg en Den Haag Centraal. Reizigers tussen Den Haag Centraal en Utrecht kunnen omreizen via Schiphol en tussen Den Haag Centraal en Gouda via Rotterdam.

Oorzaak nog onbekend

“Vlak voordat we bij het station waren, begon de trein enorm trillen”, vertelt een inzittende. “Toen had ik het gevoel dat we uit de rails waren gelopen, wat ook klopte dus. Een treinstel voor ons was zelfs volledig uit de rails gelopen.”

Tijdens de rit werd er volgens de passagier niets omgeroepen. “Er kwamen wel mensen aan boord om te vragen hoe het met ons ging, bovendien kwamen er hulpdiensten en een extra trein.”

De oorzaak van de ontsporing is nog niet duidelijk. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet daar onderzoek naar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft twee medewerkers naar de plek gestuurd voor een verkenning. Op basis van hun bevindingen wordt bepaald of er een formeel onderzoek komt naar de ontsporing.

Ook verstoring bij Leiden

Ook tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn rijden donderdagavond geen treinen meer. Hier komt de verstoring door een defecte bovenleiding. Het herstellen duurt waarschijnlijk nog tot 23.30 uur.

De NS zet bussen in tussen Leiden Centraal, Leiden Lammenschans en Alphen aan den Rijn om passagiers alsnog te vervoeren.

Redactie/ANP