Politiek

Trainingsmissie Nederlandse militairen in Noord-Irak gaat door

De trainingsmissie van Nederlandse militairen in het noorden van Irak gaat voorlopig gewoon door. Bij Bagdad ligt de training van Iraakse special forces wel stil. Dat laat een woordvoerder van Defensie weten. De spanningen in het land zijn hoog opgelopen na de de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Hij kwam eerder deze week in de Iraakse hoofdstad Bagdad om door een Amerikaanse raketaanval.

De Nederlandse militairen maken deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het hoofdkwartier van deze missie meldde zondag nog dat er een pauze is ingelast.

Trainingsactiviteiten volgens schema

Zo’n veertig mariniers trainen in het relatief rustige noorden Koerdische militairen. Hun activiteiten lagen de afgelopen week stil in verband met de jaarwisseling, maar ze gaan weer aan de slag. “De trainingsactiviteiten gaan door volgens schema”, aldus de woordvoerder.

Bij de stilgelegde trainingsmissie in Bagdad werken tussen de drie en twaalf Nederlandse commando’s. Er is nog geen aanleiding om hen terug te laten komen. De veiligheid rond de basis is aangescherpt.

Verder neemt Nederland ook nog deel aan de NAVO-missie in Irak. Daar gaat het om zes Nederlanders; twee militairen en vier civiele experts. De activiteiten van deze missie zijn zaterdag opgeschort.

Niet-bindende resolutie

Het Iraakse parlement nam zondag een niet-bindende resolutie aan die de regering oproept alles in het werk te stellen om een eind te maken aan de aanwezigheid van buitenlandse militairen in het land.

De parlementariërs zijn woedend over de dood van Soleimani. Bij de aanval kwam ook een belangrijke Iraakse functionaris om het leven. Abu Mahdi al-Muhandis, de leider van de militie Kataib Hezbollah. De militie was opgenomen in het Iraakse leger.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de resolutie te bestuderen en staat in overleg met partners van de coalitie tegen IS. De buitenlandse troepen van de coalitie zijn in Irak op uitnodiging van de Iraakse regering.