Weer & Verkeer

Tornado gespot bij Nederlandse grens: 'Ik dacht dat er een vliegtuig was neergestort'

Aan de Nederlandse grens met België is zondag een gigantische windhoos ontstaan. Na een onweersbui was het natuurfenomeen te zien in de omgeving van Loenhout, vlak onder Breda.

Volgens een weerstation in het Belgische Zoersel komen uit meer plaatsen in de regio melding van de tornado. In een filmpje wat zij delen op Facebook is goed te zien hoe groot de windslurf is. “Ik dacht dat er een vliegtuig was neergestort!”, zegt iemand op de achtergrond. Er zouden volgens het weerstation de komende uren nog meer windhozen kunnen voorkomen.

Kenner Wouter van Bernebeek meldt op Twitter dat het gaat om een soort tornado die ontstaat in een zeer rustige atmosfeer met veel vochtige warmte. “Deze prachtige ‘landspout’ ontstond op een onweersbui en leefde vrij kort.”

Zeldzaam

Zulke wervelstormen zijn zeldzaam in de lage landen. “In Nederland komt het gemiddeld een tot drie keer per jaar tot een windhoos,” vertelt meteoroloog Amara Onwuka van Weer.nl. “De laatste die ook daadwerkelijk een schadespoor naliet dateert van 4 juni 2019 en trok door Het Gelderse dorp Rheden. Het schadespoor was wel 5 km lang en 50 tot 100 meter breed.”

❗️ (15:10 u) Tornado 🌪 gesignaleerd in het noorden van Antwerpen! (grensstreek/ Loenhout/ Meer) Er komen meldingen binnen van een windhoos/ tornado dat zonet gesignaleerd is geweest in de regio van Hoogstraten/ Brecht. Op de radarbeelden zien we inderdaad een pittige bui in de regio! NIEUWE BEELDEN!! https://www.facebook.com/weerstationzoersel/videos/241738100477966/https://www.facebook.com/weerstationzoersel/videos/947965738956562/De komende uren blijven actieve/dynamische buien mogelijk die best intens kunnen zijn. Opletten geblazen!(c) bron onbekend, filmpje werd via volger Michiel Kerstens naar deze pagina doorgestuurd.www.weerstationzoersel.be

Posted by Weerstation Zoersel & omstreken on Sunday, May 10, 2020