Toeristen voorlopig niet meer welkom in Zeeland

Toeristen mogen niet meer overnachten in Zeeland. Of het nu op de camping, op een vakantiepark of in de eigen tweede woning is. Maandag uiterlijk om 12.00 uur moesten ze hun vakantieverblijf verlaten.

Het is een van de maatregelen die is opgenomen in de zogenaamde noodverordening die is uitgevaardigd door de Veiligheidsregio Zeeland om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De regels voor het toerisme verschillen per regio. In Zeeland maar ook in Twente en Rijnmond is recreatief nachtverblijf overal verboden. Dit om de druk op de ziekenhuiszorg in de provincie niet onnodig op te laten lopen.

Uitzondering voor seizoensarbeiders

In Zeeland zijn naar verhouding veel toeristen ten opzichte van de totale bevolking. Voor seizoensarbeiders, mensen die er wegens persoonlijke omstandigheden wonen en mensen die om ‘niet-recreatieve’ reden in een hotel slapen wordt een uitzondering gemaakt.

Lees ook: Bijna duizend coronapatiënten op ic, ‘half april vermoedelijk 2500 patiënten’

Camping Julianahoeve, de grootste camping van Zeeland, besloot al eerder de opening voor seizoenskampeerders uit te stellen maar mensen met een jaarplek waren nog wel welkom. Ook die mensen moesten vandaag de camping tot hun teleurstelling verlaten. “Ik kon hier prima werken, en ook nog lekker buiten zijn. En het is juist hier makkelijk om anderhalve meter afstand te houden”, aldus een van de mensen die vandaag richting huis vertrokken.

Onzekere tijd

Sandy Troost, eigenaresse van de camping, is al weken druk met het beantwoorden van mailtjes en telefoontjes. Ze weet nog niet wat voor gevolgen de maatregelen zullen hebben. “Normaal zijn er in deze periode honderden mensen. Nu niemand. We hebben 25 man personeel. We weten nog niet wat dit verder voor ons gaat betekenen.”

Lees ook: Drone tegen corona vliegt dinsdag over de regio Den Bosch

Ook bij landschapscamping Kijkuit zitten ze met hun handen in het haar. “Voor ons is het een enorme strop”, aldus camping-eigenaresse Esther Delst. De familie Delst is dubbel getroffen. Ze hebben ook een landbouwbedrijf met aardappelen. “Dat ligt nu ook stil.”