Toch mini-demonstratie tegen biomassa: 'We hebben een spandoek van 30 meter'

Afstand houden en toch demonstreren. Het lijkt een lastige opgave, maar het Comite Schone Lucht wil het toch gaan doen. Er stond eigenlijk een demonstratie tegen biomassa gepland op het Malieveld, waarbij 9000 man aanwezig zou zijn. Die gaat niet door, dus pakt de actiegroep het anders aan.

“We houden een demonstratie online, maar die trappen we buiten af”, legt Fenna Swart uit, voorzitter van het Comite Schone Lucht. “We verzamelen ons om 9:00 uur met een heel klein groepje mensen, om op gepaste afstand van elkaar te demonstreren voor de biomassacentrale in Diemen. We hebben ook een spandoek van dertig meter, dus zo hopen we toch de aandacht te trekken.”

Miljarden aan subsidies

Het Comite is tegen de biomassacentrales in Nederland, omdat daar in het buitenland vaak hele stukken bos voor worden gekapt. Dit hout wordt dan weer naar Nederland verscheept en in de centrales verbrand om energie op te wekken. Er gaan miljarden euro’s subsidie naar deze ‘duurzame’ manier van energie opwekken. Ook zorgt het voor uitstoot van fijnstof.

En daar gaat het Swart om: die subsidie. Het Comite Schone Lucht is een petitie gestart:┬áStop – per direct – de subsidie op biomassacentrales in Nederland. Met de actiedag wil Swart ervoor zorgen dat de 40.000 handtekeningen worden behaald. “Zo kan het in de Tweede Kamer worden behandeld. De SP heeft zich al achter ons geschaard, net als Partij voor de Dieren. Je ziet dat steeds meer mensen aan het twijfelen zijn geraakt over biomassa.”

Live op Facebook

Er zijn verder geen demonstraties buiten gepland vandaag. Maar op de Facebookpagina van het evenement wordt de mini-demonstratie live uitgezonden.