112

Tobias ziet droomhuis in vlammen opgaan: 'We zouden gisteren de sleutel krijgen'

Na een half jaar zoeken had Tobias de Groot eindelijk zijn droomhuis gevonden aan de Laan van Klarenbeek in Arnhem. Vrijdag zou hij, samen met zijn gezin, na maanden voorbereiding de sleutel krijgen. Maar tot zijn grote schrik kreeg hij woensdag een foto doorgestuurd van zijn nieuwe huis, volledig in vlammen.

“Ik was boodschappen aan het doen voor de verhuizing”, vertelt Tobias aan Hart van Nederland. “We zouden gisteren beginnen met het eruit halen van de brandbare plafonds. Ik zit al in de buurtapp van onze nieuwe buurt, we hadden ons net voorgesteld en ineens was daar woensdag een foto van ons huis in vlammen. Ik ben gelijk in de auto gesprongen en zag de rookpluimen al boven Arnhem uitstijgen.”

“Het is onwerkelijk, bizar”, vertelt Tobias. “Vervelend is heel zacht uitgedrukt. We zouden vrijdagochtend met de notaris naar het nieuwe huis gaan kijken, om te kijken of het er nog zou staan. Nou, dat ging natuurlijk niet door.” Het aanstaande huis van Tobias is volledig onbewoonbaar. “Alles is weg. De buren kunnen ook hun huis niet in. En de overburen kijken straks voor lange tijd tegen het pand aan, want dat is natuurlijk niet snel weer opgebouwd.”

‘Dit was onze droomplek’

Of Tobias ooit nog met zijn gezin hun droomwoning kan betrekken, is onduidelijk. “Ze kunnen niet leveren, dus of de koop wordt uitgesteld of ontbonden weten we nog niet. Dit was onze droomplek. We hebben zo lang gezocht. We gingen altijd in deze wijk om een rondje te lopen, er kabbelt zelfs een beekje door de voortuin.” Tobias en zijn partner zijn beide leerkrachten. “We hadden nooit verwacht met ons salaris zo’n huis te kunnen kopen. Natuurlijk moesten we er wat aan verbouwen, maar daarna zou het perfect zijn.”

Alsof de verwoestende brand niet erg genoeg is, is hun oude huis inmiddels verkocht. “Gelukkig hoeven we er pas 1 juli uit, maar daarna hebben we niets meer. Ik hoop dat er iemand in Arnhem is wiens huis leeg of te koop staat, maar probeer met ons budget maar iets te vinden wat net zo mooi is als het huis dat we hadden gevonden.”

Donderdagavond liet de politie weten de bewoner van het pand opgepakt te hebben op verdenking van brandstichting. “Het pand was een erfenis. Een van de bewoners is inmiddels aangehouden, maar we weten niet of dat ook degene is die volgens de verzekering eigenaar is van het pand. Als het brandstichting is, weten we niet of het door de verzekering gedekt gaat worden.”

Beeld: SPS Media