Politiek

Tilburgers 'overvallen' door daklozenopvang in hun wijk: 'Wij zijn zelf net uit de problemen'

Grote zorgen in de Tilburgse wijk Gasthuisstraat. Bewoners kregen een brief met de boodschap dat er een nieuwe daklozenopvang komt en dat zien ze helemaal niet zitten.

Het opvangcentrum zou al op 1 maart open moeten gaan. Om dat tegen te gaan, zijn wijkbewoners een petitie gestart die inmiddels al meer dan 250 keer ondertekend is. Maandagavond worden de handtekeningen aangeboden aan de Tilburgse gemeenteraad.

‘Portie al gehad’

Gerard Donders is zo’n bezorgde bewoner en is een van de initiatiefnemers. Hij is het dan ook roerend eens met de eerste zin uit de petitie, “de beoogde locatie ligt in een wijk die opgeklommen is na renovatie tien jaar terug”.

Dat is voor Donders zijn grootste zorg. Hij vindt dat de wijk zijn portie al gehad heeft. “Concentreer mensen met problemen niet in een wijk die zelf net uit de problemen is.” De buurtbewoner zal zelf niet de petitie overhandigen, “omdat ik wil laten zien dat ik niet de enige ben die het niet eens is”.

‘Bewoners zijn overvallen’

Niet alleen in de wijk zijn ze niet te spreken over de gang van zaken. “De bewoners werden overvallen met dit nieuws en hebben te weinig tijd gekregen”, vindt Hans Smolders van de lokale partij Lijst Smolders Tilburg.

De politicus kreeg meerdere mailtjes en belletjes over de nieuwe daklozenopvang. Hij heeft de wijkbewoners aangespoord om dit ook aan de gemeente te laten horen. “Belast een wijk die al genoeg problemen heeft gehad niet met dit soort mensen.”

De gemeente Tilburg laat in een reactie weten dat “de focus ligt op daklozen zonder enige problematiek”, maar er wordt niemand buitengesloten. “Het wordt een nachtopvang voor twintig daklozen, die geopend is tussen 21.00 uur en 9.00 uur.”