112

Tientallen voetbalhooligans met elkaar op de vuist in hartje Groningen

Voorafgaand aan het oefenduel tussen FC Groningen en de Duitse club Arminia Bielefeld van zondag zijn supporters van beide clubs zaterdagavond met elkaar op de vuist gegaan. Dat gebeurde onder meer aan de Grote Kromme Elleboog, in het centrum van Groningen.

Op social media verschenen deze avond beelden van de rellen. Daarop is te zien hoe relschoppers flink tekeer gaan en elkaar bekogelen met tafels en stoelen van nabijgelegen terrassen.

Roos Brinkman, eigenares van café Soestdijk, zag de rel in de straat met eigen ogen gebeuren. “Gelukkig ben ik gespaard gebleven en zijn drie asbakken gesneuveld”, vertelt ze aan Hart van Nederland. “Ik heb gelijk de deuren op slot gedaan en 112 gebeld.”

Brinkman vindt het triest voor de andere ondernemers in de straat waarbij de schade groter is. “Ze hebben het al zwaar gehad en de zaterdag is belangrijk om weer omzet te maken.” Ook bedierf de rel de sfeer in het café voor de rest van de avond. “Mensen zijn naar huis gegaan en meiden die hier werken waren ook in tranen van de schock”, zegt Brinkman.

Vrees voor rellen

Groningen vreesde al voor rellen. In de stad is een noodbevel uitgevaardigd wegens angst voor ongeregeldheden. Vanwege coronamaatregelen was al bekend dat de Duitse voetbalfans niet het stadion in mogen. Maar er waren al aanwijzingen dat Duitse risicosupporters toch naar Groningen zouden komen.

Het noodbevel maakt het de gemeente mogelijk om mensen naar buiten de gemeentegrens te brengen.