Lifestyle & Entertainment

'Vloggen kinderarbeid? Je gaat volledig voor het welzijn van je kind'

Doen kinderen die vloggen aan kinderarbeid? Dat gaat de arbeidsinspectie onderzoeken. Kindvlogger Sterre Koning en haar ‘momager’ Berlinda voelen zich bepaald niet aangesproken, vertellen ze aan Hart van Nederland.

De 17-jarige Sterre heeft haar eigen kanaal op YouTube en Instagram. Ook maakt ze video’s voor verschillende tijdschriften en deed ze twee jaar geleden mee aan de talentenjacht The Voice Kids.

Lees ook: Arbeidsinspectie onderzoekt of kindvloggers aan kinderarbeid doen

In goede banen leiden

Voor de tiener is vloggen gewoon iets wat ze leuk vindt en moeder Berlinda leidt alles in goede banen. “We hebben ontzettend leuke ervaringen samen meegemaakt.”

“Maar er zijn ook dingen geweest waarvan we zeiden: daar gaan we echt niet aan beginnen”, vertelt de moeder. “Dus als ouder ga je volledig voor het welzijn van je kind.”

Soms kan Sterre voor haar eigen bestwil bepaalde dingen niet doen, maar dat begrijpt ze helemaal. “Dan kan je net geen twee optredens doen in dat weekend, terwijl je dat zo leuk lijkt. Maar ik snap dat het niet slim is als een kind dat doet qua gezondheid en vermoeidheid”, zegt de jonge vlogger.

SP blij met onderzoek

Dat Sterre en haar moeder zorgvuldig afwegen wat ze wel en niet doet, kan niet over iedereen gezegd worden, vreest SP-Kamerlid Peter Kwint. Hij juicht het onderzoek van de arbeidsinspectie daarom toe.

Kwint kan zich voorstellen dat ouders uit hun volle enthousiasme ergens aan beginnen. “Maar soms ondertekenen ze iets namens hun kind en dan denken ze: shit, nu zitten we hier wat langer aan vast dan we eigenlijk zouden willen.”

Een onderzoek naar kinderarbeid is volgens hem daarom “een bescherming van de ouders, maar ook zeker van het kind”.