Politiek

Nog meer chaos bij FvD: is Thierry Baudet uit het partijbestuur gestapt of gezet?

Thierry Baudet is vrijdag uitgeschreven als bestuurslid bij Forum voor Democratie (FvD). De vraag is alleen of hij dat zelf heeft gedaan. Het partijbestuur zegt van wel, maar Baudet ontkent: hij spreekt van een coup.

Baudet zou zich bij de Kamer van Koophandel hebben laten uitschrijven als bestuurder van FvD. Het partijbestuur heeft daarover van hem een bevestiging ontvangen, stelt de woordvoerder. In een filmpje op Twitter zegt Baudet dat de “coupplegers” hém hebben uitgeschreven.

Ook de mensen die de partij de rug hebben toegekeerd, zijn in de ogen van Baudet “coupplegers, vijanden en tegenstanders”. Hij vindt hun vertrek goed nieuws, hoewel hij denkt dat ze nog wel even zullen doorgaan met “nazistische laster over mij te verspreiden”, zegt hij in een filmpje. Hij hoopt dat ze hun eigen partij gaan oprichten.

Baudet roept bestuursleden Lennart van der Linden en Rob Rooken op om op te stappen. Als ze dat niet doen, staat het bestuur op twee om twee. Dan kunnen er volgens Baudet geen besluiten worden genomen en wordt het volgens hem onmogelijk gemaakt om aan de verkiezingen mee te doen. Hij noemt dat “een soort sterfhuisconstructie waarin zij met zijn tweeën 50.000 leden kunnen gijzelen.”

Drukke week

Een hectische week begon maandag toen Baudet bekendmaakte zich niet langer beschikbaar te stellen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dinsdag stopte hij ook als partijvoorzitter. Nog geen 24 uur later gaf hij toch aan weer partijleider en lijstrekker te willen worden in aanloop naar maart. Inmiddels zijn talloze prominenten op bij de partij opgestapt. Ook bij veel lokale en provinciale afdelingen is een leegloop gaande.

Lees ook: Leegloop bij Forum voor Democratie: kopstukken en fracties stappen uit de partij

Vrijdag gaven vier van de tien overgebleven FvD-senatoren aan zich af te splitsen van de partij. “Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze”, stelt Van Pareren mede namens zijn collega’s Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans.