112

Te water geraakte jongeren na twee uur zwemmen veilig aan wal: 'Dit had heel anders kunnen aflopen'

Drie jongeren die zaterdagavond op het Eemmeer omsloegen met hun boot hebben na twee uur zwemmen veilig de wal bereikt. De jongens verkeerden relatief in goede gezondheid. Een van hen was lichtgewond. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Hun boot werd zondagmiddag pas teruggevonden.

De jongeren sloegen zaterdagavond rond 22.30 uur, vertelt een woordvoerder van de KNRM tegen Hart van Nederland. Dat gebeurde op een ondiep stuk, waar ze nog net konden staan. Met de kap van de buitenboordmotor probeerden ze daarna het water uit de boot te scheppen, maar dat lukte niet. Toen bleek dat hun telefoons nog hun auto aan de wal lagen – en dus geen hulp konden inschakelen – besloten ze te zwemmen

‘Neem een telefoon mee aan boord’

‘Als ze hun telefoon gewoon mee aan boord genomen hadden, waren ze binnen een kwartier gered’, denkt Ralf van Vegt van de KNRM in Blaricum. ‘Daarom roepen we watersporters ook op om altijd aan je communicatie te denken als je op het water zit. Als het mis gaat, kan je hulp inschakelen. Dit had echt anders kunnen aflopen. Gelukkig is iedereen weer veilig aan wal.’

Barre zwemtocht

De jongeren die te water waren geraakt maken het ondanks hun barre zwemtocht goed. Wel heeft een van hen brandwonden opgelopen doordat hij brandstof over zich heen had gekregen.

Even verderop een dronken schipper

Toen de politie vannacht het water op ging om uit te zoeken wat er gebeurd was controleerden ze nog een zeilbootje dat zich ‘probeerde te verstoppen’. Die schipper van die zeilboot moest een blaastest ondergaan en bleek 765ug/l te blazen, terwijl 220 de maximaal toegestane limiet is. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt, meldt de politie. 

 

https://twitter.com/pol_infranw/status/1277158448325709825