'Tanja Nijmeijer verlaat de FARC in Colombia'

De Nederlandse Tanja Nijmeijer is vertrokken bij de voormalige Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Volgens de krant El Tiempo heeft Nijmeijer te kennen gegeven dat ze niet meer bij de FARC past.

“Wanneer je jarenlang ergens bij bent, zonder je goed te voelen bij wat wordt besloten, besproken of gepland, is het tijd om te vertrekken voordat je een obstakel wordt”, zou Nijmeijer in een boodschap aan haar voormalige strijdmakkers hebben laten weten. Ook zou ze de leden van de FARC hebben gezegd dat ze niet meer beschikbaar is voor taken voor de partij, maar dat ze beschikbaar zal blijven als men haar nodig heeft voor persoonlijke zaken.

Vredesakkoord

Nijmeijer, die als guerrillastrijdster ook Alexandra NariƱo werd genoemd, zat vermoedelijk sinds 2002 of 2003 bij de gewapende rebellen en maakte later deel uit van een delegatie van de FARC die op Cuba vredesonderhandelingen voerde met de Colombiaanse regering.

Het vredesakkoord tussen de FARC en de regering van Colombia is getekend in 2016, waarna het grootste deel van de circa 7000 FARC-strijders de wapens neerlegde. Daarmee kwam een einde aan een bloedig conflict dat ruim een halve eeuw had geduurd. De FARC ging daarna verder als politieke partij, maar was in die rol tot dusver niet succesvol.

ANP