Gezondheid

Tanja leeft gescheiden van haar man om hem te beschermen tegen het coronavirus

De 58-jarige Tanja Bogaers heeft na een paar moeilijke weken besloten haar man (63) tijdelijk te verlaten vanwege de coronacrisis. Hij behoort tot de risicogroep vanwege een donorhart, en hoeveel Tanja ook van hem houdt haar werk in de gehandicaptenzorg gaat op dit moment voor. Om geen risico te vormen voor haar man, zit Tanja daarom nu tot 1 juni alleen in een bungalowpark in Heerden.

“Ik heb drie weken lang alle risico’s uit huis willen weghouden”, vertelt Tanja aan Hart van Nederland. “Vanmiddag ben ik voor het eerst in een winkel geweest. Voor het eerst zag ik de strepen op de grond en hoe het is om afstand te houden van anderen. Het is een hele andere wereld! Ook in het bungalowpark, vannacht wordt mijn eerste avond hier, is het heel anders. Ik ben nu aan het wennen, maar normaal is een vakantiepark lang leve de vrijheid. Nu zit iedereen hier achter glas.”

Risicogroep

Omdat haar man een donorhart heeft en medicijnen slinkt tegen de mogelijke afstoting van zijn hart, valt hij in de hoogste risicogroep. Het was voor Tanja dus kiezen tussen haar man, en dus thuisblijven, of haar werk en dan zelf ook weg te moeten. “Vanavond hebben we nog samen thuis gegeten en daarna afscheid genomen”, vertelt Tanja. “Mijn man vindt het lastig. Maar hij snapt mijn dilemma wel. Ik heb een zorghart, ik moet zorgen. Ik ben niet ziek, dus ik wil werken. Mijn man snapt dat gelukkig.”

Lees ook: Personeel klapt voor uit ziekenhuis ontslagen ex-coronapatiƫnt

Toch beseft Tanja heel goed dat ze een moeilijke tijd tegemoet gaat. “Het zal lastig zijn, maar de tijd apart overleven we makkelijker dan het coronavirus. Het is vooral moeilijk dat je niet weet hoe lang het precies gaat duren.” Tanja mag vooralsnog tot 1 juni in het vakantiepark blijven, mogelijk wordt dat langer als de maatregelen aangescherpt worden. “Ik hoop dat tegen die tijd het virus de wereld uit is en ik naar huis kan.”