Lifestyle & Entertainment

Talitha en Maarten gaven alles op voor wereldreis en toen kwam corona

Al negen jaar waren Maarten (24) en Talitha (23) Paauwe bezig met de voorbereidingen voor hun grote droom: een wereldreis van minimaal een jaar. Ze genoten in Sri Lanka, tot corona daar ook uitbrak. Nu zitten ze gedesillusioneerd in een klein schuurtje dat als appartementje dient in Kapelle…

“Half februari dit jaar hebben we alles opgezegd: onze baan, onze studio en een aantal meubels”, vertelt Talitha. “We waren klaar om voor minimaal een jaar de wereld rond te reizen als digital nomad, dus reizen en ondertussen online werken vanaf de laptop.”

Code oranje

Toen corona ook in Sri Lanka uitbrak, besloot het stel toch te blijven. “We hadden immers niets meer in Nederland en in Sri Lanka waren nog een stuk minder besmettingen.” Maar toen werd code oranje aangekondigd, wat betekent dat hun afgesloten reisverzekering niet meer geldig was.

Bijkomend probleem is dat Talitha diabetes type 1 heeft en afhankelijk is van een insulinepomp. “In juni zou er familie langskomen om nieuwe pompen te brengen, maar de vraag was of die reis nog wel door zou gaan. En zonder insulinepompen kan ik niet leven, dus dat was extra reden om terug te gaan.”

Facebook-oproep

Wel met frisse tegenzin, want in Nederland had het stel letterlijk niets meer. Uit wanhoop plaatste Talitha een oproep op Facebook en gelukkig schoten meerdere mensen ze te hulp. “Inmiddels zitten we in een mini-appartementje op de zolder van een schuurtje. Daar kunnen we de komende drie maanden waarschijnlijk wel blijven.”

De hoop op hun droomreis hebben ze nog niet opgegeven. Tenminste, nog niet. “We hebben nog geen zin om ‘met de rest van ons leven’ te beginnen. Als alles echt nog veel langer duurt, dan moeten we overwegen om heel de reis af te kappen, maar daar willen we nu echt nog niet aan denken!”