112

Twee watersporters overleden bij Scheveningen, zoekactie naar andere vermisten morgen verder

Twee van de surfers die door de reddingsdiensten maandagavond uit het water bij het Noordelijk Havenhoofd zijn gehaald zijn overleden. Dat bevestigt de politie maandagavond aan Hart van Nederland. Naar drie andere watersporters wordt nog gezocht. Morgen gaat de zoekactie verder.

De Veiligheidsregio laat weten dat een groep watersporters maandagavond rond 19.15 uur op zee voor Scheveningen in de problemen kwam. Mensen alarmeerden de kustwacht, die direct een grote reddingsoperatie opstartte.

Zeven watersporters zijn zelf op de kant gekomen of zijn door hulpdiensten uit het water gehaald. Twee hiervan zijn overleden. Eén persoon wordt nog vermist, en mogelijk twee anderen ook. Naar hen werd tot maandagavond laat nog gezocht. Rond 23.00 uur werd de zoektocht gestopt. Dinsdag wordt de zoekactie weer opgepakt.

Persoonlijk drama

Waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes deelt op Twitter zijn medeleven met de nabestaanden en slachtoffers. “Dit is op de eerste plaats een persoonlijk drama voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor naasten die nu nog in onzekerheid verkeren. Toen aan het begin van de avond een groep mensen ging surfen, had niemand verwacht dat een deel niet thuis zou komen. Ik spreek namens elke Hagenaar én elke Scheveninger als ik zeg dat we intens meeleven en aan de zijde van naasten staan.”

Het is niet helemaal duidelijk om hoeveel mensen het in totaal gaat, omdat het niet één groep betreft en de individuele personen elkaar niet allemaal kennen. De politie is druk bezig om dat precies in beeld te krijgen.

Wind en watersporters bemoeilijken zoekactie

De kustwacht en de reddingsbrigades zijn even na 22.00 uur maandagavond nog bezig met een grootscheepse zoekactie omdat zich mogelijk nog mensen in zee bevinden. Er wordt met een helikopter en meerdere boten gezocht naar de andere twee watersporters.

“Er staat harde wind, dus het schuim op het water maakt de zoekactie lastig”, legt de Kustwacht-woordvoerder uit. “Vanaf het water en het strand kun je ze daarom moeilijk zien.” Met een helikopter proberen hulpdiensten het schuim weg te blazen.

Kitesurfer

Gisteren kwam een 28-jarige kitesurfer uit Den Bosch om het leven op het strand van Kamperland in Zeeland. De man is waarschijnlijk gegrepen door een harde windvlaag, die hem ergens tegenaan sloeg. Hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten.

Lees ook: Kitesurfer (28) uit Den Bosch komt om het leven aan Zeeuwse kust

Beeld: Regio15