Lifestyle & Entertainment

Supermarkten sluiten steeds later hun deuren, check hier waar je terecht kunt voor late-nightboodschappen

Steeds meer supermarkten zijn doordeweeks tot laat open. In de afgelopen vijf jaar is het aantal supermarkten dat om tien uur haar deuren sluit gestegen van 255 naar zeker 558. De winkels zeggen hiermee in te spelen op een groeiende behoefte bij klanten.

De verdubbeling is grotendeels te danken aan Albert Heijn. De grootgrutter sluit gemiddeld bijna een uur later dan de concurrentie. Dit blijkt uit onderzoek van Openingstijden.nl.

Late-nightboodschappen

De site analyseerde de doordeweekse openingstijden van ruim vierduizend supermarkten. In totaal zijn er zo’n zesduizend supermarkten in Nederland. Landelijk gezien is zo’n 14 procent van de filialen tot 22:00 open, al verschilt dit ook sterk per keten. Zo is ruim een derde van de Albert Heijn-vestigingen doordeweeks open tot tien uur ‘s avonds. Van de Jumbo-filialen is zeker 14 procent open voor een late-avondboodschap, onder Plus-supers is dit 9 procent.

Bij de LIDL-supermarkten kan je maar bij 6% van de vestigingen terecht voor late-nightboodschappen. Wel maakte deze Duitse supermarktketen de grootste inhaalslag op marktleider Albert Heijn. LIDL verruimde bij de helft van de vestigingen de openingstijden. Het overgrote deel van de vestigingen sluit nu om 21.00 uur, slechts een handjevol LIDL vestigingen sluit pas om 22.00 uur. Ook bij andere supermarktenketens zoals Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt en Vomar zijn klanten steeds later welkom.

Ook op zondag sluiten supermarkten steeds later maar met een gemiddelde sluitingstijd van rond 19.00 uur sluiten de supers dan nog wel uren eerder dan doordeweeks.

  • In Amsterdam is 65 procent van de supermarkten tot 22:00 open. De gemeente heeft daarmee het hoogste aandeel supermarkten dat zo laat sluit.
  • Onder andere Utrecht, Leiden en Almere volgen met minstens 45 procent.
  • In Rotterdam steeg het aantal supers dat doordeweeks tot laat open is fors, van 3 in 2015 tot zeker 40 nu.
  • Vooral in gemeenten in het westen van het land zijn supermarkten tot ‘s avonds laat open, al vallen ook gemeenten in Flevoland en op de Veluwe op.

‘Andere winkels zullen voorbeeld gaan volgen’

Bob Gross van Openingstijden.nl verwacht dat de verruiming van de openingstijden positieve gevolgen heeft voor andere winkels. ”Supermarkten zijn belangrijke trekkers in winkelgebieden als wijkwinkelcentra. Wij verwachten dat winkeliers uit andere branches de aankomende jaren ook de openingstijden zullen verruimen om zo te kunnen profiteren van consumenten die pas laat boodschappen komen doen. Bij een klein aantal winkels zien we dat nu al gebeuren.”