Weer & Verkeer

Supermaan zichtbaar in Nederland ondanks bewolking

De komende avond is er sprake van een supermaan, wat betekent dat de maan zoals we die kennen groter en feller is dan normaal, doordat hij dichter bij de aarde staat. Of de supermaan zichtbaar is? Jazeker! Maar wel tussen twee specifieke tijdstippen.

Lees ook: Superbloedmaan overal in het land te zien door helder weer

De maan is ongeveer 7 procent groter en 14 procent feller dan normaal. Het natuurfenomeen vindt vanavond plaats doordat de maan in zijn baan om de aarde het dichtste punt bij de aarde bereikt. Normaal gesproken is de afstand tussen de aarde en de maan 384.000 kilometer, maar vanavond is dat ‘slechts’ 357.000 kilometer, meldt weer.nl.

Hoe laat is de supermaan zichtbaar?

Mensen die de supermaan goed willen zien, moeten tussen 18.15 uur en 20.15 uur een kijkje nemen. Geïnteresseerden kunnen het best op een donkere plek staan en naar het oosten kijken.

Liefhebbers van de supermaan moeten wel rekening houden met de weersomstandigheden: vanuit het westen neemt de bewolking toe en in de loop van de avond worden er langs de westkust buien verwacht. In het oosten is de meeste kans om de supermaan goed te kunnen zien.

Heb jij een foto van de supermaan? Stuur ‘m op naar de redactie via hart@talpanetwork.com.