Dieren

Arnhemse dierenopvang gered door donaties en vrijwilligers: 'Super blij met alle hulp'

Dierenopvang SunFlowers Ranch in Arnhem kan toch blijven bestaan. Dankzij een crowdfundactie en met hulp van veel sponsoren en vrijwilligers kan de stichting nu doorgaan met het opvangen van gedumpte dieren.

In mei werd de dierenopvang voor de zoveelste keer geteisterd door vandalen en dierenmishandelaars. Er verdwenen meer dan twintig duiven en kippen, een kip werd gedood en ander werd mishandeld. Ook werden de pipowagen en de paardentrailer vernield.

Vandalen en dierenmishandelaars

De SunFlowers Ranch is al jaren het mikpunt van vandalen. “Het gaat vaak een aantal maanden goed”, vertelde eigenaresse Andrea Sonderen destijds tegen Hart van Nederland.. “Dan gebeurt er helemaal niets en hoop je dat het goed blijft gaan. En dan gebeurt er weer zoiets.”

De mishandelingen in mei waren voor Andrea de druppel: ze besloot daarom te stoppen met de dierenopvang en verliet het terrein. Financieel was het niet meer haalbaar om door te gaan.

Lees ook: Dierenopvang verlaat terrein na zoveelste dierenmishandeling: ‘Dit is echt een trap in mijn ziel’

Hulp uit alle hoeken

Het nieuws over de weggepeste dierenopvang bereikte heel Nederland. Hierdoor krijgt de stichting nu hulp uit verschillende hoeken. Zo kreeg SunFlowers Ranch zo’n veertig zakken voer gesponsord.

Ook hebben twee klusjesmannen een nieuwe zadelkamer gemaakt, een vrijwilliger heeft nieuwe hekken getimmerd en twee andere klusjesmannen hebben de omheining en de nieuwe rijbak geïnstalleerd. Verder werd een crowdfundactie opgezet waarbij ruim 800 euro is ingezameld. Met dat geld kan de stichting voorlopig de huur betalen.

‘Nog een hoop doen’

“We zijn echt super blij met alle hulp die we hebben gekregen”, vertelt Andrea aan Hart van Nederland. “We moeten nog wel een hele hoop doen, maar we zijn al halverwege”, aldus de eigenaresse.

Gelukkig kan ze al wat goed nieuws melden: sinds de dieren zijn overgeplaatst naar een ander weiland gaat het steeds beter. “Met de kip die in mei is mishandeld gaat het goed. Die heeft al nieuwe veertjes gekregen.”

Ondanks alle hulp hoopt de eigenaresse op meer steun van de gemeente zodat de stichting op langere termijn haar werk kan voortzetten. “Als het terrein, waar de dieren voorheen zaten, weer veilig is, verhuizen we weer terug”, legt ze uit. “We zitten daar al twintig jaar. Dat gaan wij niet zomaar opgeven.”

Beeld: Andrea Sonderen