Gezondheid

Universiteit gesloten door coronavirus? Deze studenten schieten anderen te hulp

Studenten zitten momenteel thuis omdat de hogescholen en universiteiten dicht zijn vanwege het nieuwe coronavirus. Toch gaan sommigen niet lekker onderuit op de bank hangen.

Nee, ze steken de handen uit de mouwen om anderen te helpen. En uiteraard zo goed en zo kwaad als het maar contactloos kan! Zo is Carmen Koppert vrijdag een Facebookpagina begonnen. En met succes: er zijn inmiddels al honderden leden.

Flyeren bij ouderen

Carmen en haar medestudenten van het Amsterdamse University College willen mensen in Amsterdam-Oost helpen. En dan met name ouderen die hun huis niet meer uit kunnen.

Ze is nu al een paar keer de straat op gegaan om folders in de bus te stoppen bij de ouderen in de buurt, zo’n 200 tot 400 woningen per ronde. De boodschap? Heeft u hulp nodig, dan kunt u die ‘contactloos’ krijgen. Geen kans op besmetting dus!

Studenten in crisiscentrum

Ook Naut van Teeseling in Haarlem heeft het druk. De student heeft namelijk ook een soortgelijk idee uitgewerkt. Bij hem is het zelfs nog iets harder gegaan. Naut werkt niet via Facebook, maar via een eigen website. Daarop kunnen mensen zich aanmelden om hulp te bieden. En sinds zaterdagochtend ook om hulp te vragen.

De Haarlemse student heeft op dit moment al meer dan liefst 1100 aanmeldingen binnen van mensen die willen helpen. Met een aantal medestudenten zit hij nu in een soort crisiscentrum om alles te coördineren.

Ook trekt hij er zelf af en toe ook op uit, om in de buurt bijvoorbeeld een hond voor iemand uit te laten. En alles is welkom: het aanbieden van hulp, of het vragen van hulp. Waar ook in het land!