Gezondheid

Naar het strand in Noordwijk? 'Blijf thuis'

Om recreanten te ontmoedigen naar het strand te gaan, sluit de gemeente Noordwijk vrijdag alle parkeerplaatsen aan de kust. Er zal extra toezicht zijn om onveilige situaties te voorkomen.

Afgelopen weekend gingen Nederlanders, ondanks het advies om afstand te houden, massaal naar het strand. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, is dat juist niet de bedoeling.

Burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk roept op niet naar het strand toe te komen. “Ik ga er vanuit dat we geleerd hebben hoe het afgelopen weekend is gegaan aan de kust en op heel veel andere plekken in Nederland”, aldus Verkleij.

Ze roept op: “Blijf thuis. Alleen de deur uit als het echt moet. En houd je aan de 1,5 meter norm en de regel dat je niet in groepjes op straat bent of op een andere plek.” Inwoners van Noordwijk kunnen nog wel een frisse neus gaan halen op het strand, als ze de coronarichtlijnen naleven.

Strand op slot?

Donderdagmiddag zei Verkleij voor de camera van Hart van Nederland dat het strand in Noordwijk aan Zee volledig op slot ging. De boete voor het betreden van het strand, zou minimaal 400 euro bedragen, zo vertelde ze stellig. Daar is ze nu op teruggekomen.

Lees ook: Toch nog veel sportende mensen in parkjes ondanks nieuwe regels

Volgens de burgemeester is het in het belang van de gezondheid dat Nederlanders niet massaal naar het strand komen. “Het moet ook geen gewenning worden. We zijn nu veertien dagen verder, dus mensen kunnen er wat makkelijker over gaan denken, maar het is nog steeds een heel serieuze zaak.”

Ook de gemeente Katwijk en de gemeente Bergen sluiten hun stranden vooralsnog niet. Ze gaan, net als Noordwijk, het strand dagelijks in de gaten houden. Van andere badplaatsen is nog niet bekend welke maatregelen ze nemen.