112

OM: 22.700 strafzaken uitgesteld wegens gebrek aan zittingscapaciteit

Door een groot gebrek aan zittingscapaciteit bij de rechtbanken moeten dit jaar 22.700 strafzaken worden uitgesteld.

Dat zegt de topman van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg, in De Telegraaf. Hij baseert zich op een interne analyse die door het OM is gemaakt. Van der Burg maakt zich grote zorgen over het vastlopen van de strafrechtketen.

Volgens Van der Burg is dit een erg slechte ontwikkeling. “Het uitstellen van zittingen en de lange doorlooptijden zijn een slecht signaal richting de maatschappij.” Volgens de voorzitter heeft de samenleving recht op genoegdoening. “Je kunt niet aan verdachten en slachtoffers uitleggen dat ze langer dan een jaar moeten wachten voordat een zaak voor de rechter komt.”

Bezuinigingen

Het OM ervaart dat de rechtspraak hier net zo bezorgd over is als het OM. Ze zetten alles op alles zet om iets aan deze problematiek te doen. Van het college van procureurs-generaal is het probleem deels een centenkwestie. “Dit is een gevolg van eerdere, jarenlange bezuinigingen binnen de rechtspraak en het OM. Er werd af en toe wel extra geld beschikbaar gesteld voor op dat moment urgente thema’s, maar dat plakken met pleisters heeft het probleem niet opgelost.”

ANP