112

Wie moet je bellen om stormschade te melden?

Rond de klok van 18:00 is storm Ciara in heel Nederland op volle kracht en geldt overal code oranje. Dat betekent dat er reële kans is op letsel en schade. Maar bij wie kun je stormschade melden?

Lees meer: Storm Ciara komt eraan: zo laat gaat het los bij jou in de buurt

De politiekorpsen in alle regio’s voelden deze vraag al aankomen. Dus verspreiden zij een handig overzicht waarop staat in welk geval je welke instantie moet bellen om stormschade te melden. Je zou namelijk verwachten dat je te allen tijde 112 moet bellen, maar er zijn ook andere opties.

Wanneer mag je stormschade melden via 112?

Alleen als er acuut gevaar dreigt, kun je 112 bellen om stormschade te melden. Concreter betekent dat: als er instortingsgevaar van je huis dreigt, als er sprake is van losgeraakte dakpannen of gevelpannen of als er een boom over de openbare weg dreigt te vallen. Is er sprake van letsel, dan moet je natuurlijk altijd het alarmnummer bellen.

Wie kun je nog meer bellen?

Is er wel een boom omgewaaid, maar ligt deze in de berm in plaats van over de weg, dan kun je je gemeente bellen. Ook als er bomen over andere wegen dan doorgaande wegen zijn gevallen, is de gemeente de plek om je melding te maken. Is de schade nog kleiner (lees: er is een boom omgevallen in je tuin) dan dreigt er geen acuut gevaar en zul je zelf moeten handelen.

Kosten stormschade claimen

Is je huis beschadigd en wil je je stormschade claimen, dan moet je contact opnemen met je verzekeraar. Zorg er in ieder geval voor dat je het tijdstip waarop de schade is ontstaan, en ruim de ontstane schade niet direct op. Een verzekeringsexpert wil altijd alle details zo goed mogelijk kunnen weten. In de meeste gevallen dekt je opstalverzekering stormschade die wordt veroorzaakt door wind die waait met windkracht 7 of meer.