Weer & Verkeer

Storm Dennis brengt bizar veel warmte met zich mee

Opnieuw gaat het zondag stormen. De storm, genaamd Dennis, lijkt op de storm Ciara van vorige week, maar de windstoten zullen minder hard zijn en de temperatuur hoger. Weer.nl verwacht windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. Aan de noordwestkust kunnen deze oplopen tot 120 kilometer per uur. De temperatuur komt uit op 15 tot 18 graden wat bijzonder zacht is voor half februari.

Door de warme temperaturen worden records aan het wankelen gebracht. Zaterdagavond avond trekt de wind aan en aan het einde van de avond of begin van de nacht bereikt de wind stormkracht 9 in het uiterste noordwesten van het land.

Zaterdagavond trekt de wind aan en aan het einde van de avond of begin van de nacht bereikt de wind stormkracht 9 in het uiterste noordwesten van het land.

Zondag is het grijs en zeer onstuimig, maar ook opvallend zacht. In het hele land kunnen windstoten voorkomen en aan de kust zijn windpieken van 100 tot 110 kilometer per uur. Tijdens het hoogtepunt van de storm kunnen de windstoten nog iets hoger uitvallen. Vooral aan de kustprovincies kan het pittig hard waaien.

Lenteachtige temperaturen

De zeer zachte lucht die Dennis meeneemt zorgt voor lenteachtige temperaturen. In het binnenland kan het zo’n 15 tot 18 graden worden. Vlak aan zee wordt een graad of 13 verwacht en in het zuidoosten mogelijk ongeveer 17 graden.

Zondag trekt in de namiddag en in de avond nog een buiengebied over het land en daardoor kan de wind tijdelijk nog een keer aantrekken.

Lentetemperaturen van 15 graden of hoger zijn volgens Weer.nl niet uniek in februari en worden in het zuidoosten gemiddeld eens per drie jaar gemeten en in De Bilt eens per vijf jaar. Meestal moeten we tot maart wachten, de eerste officiƫle lentedag in De Bilt valt normaal gesproken half maart.

Code geel

Het KNMI heeft voor zaterdagavond laat uur code geel afgegeven voor Noord-Holland, Friesland en de Waddenzee. Vanaf zondagochtend vroeg geldt code geel voor het hele land.