Weer & Verkeer

Storm Ciara: 'Ga niet de weg op'

Storm Ciara raast op dit moment over Nederland en won de uren daarna alleen maar aan kracht. Voor heel het land werd code oranje uitgegeven.

Update 21:26
Maandag moeten reizigers en weggebruikers ook nog rekening houden met mogelijke problemen door de harde wind. De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last kan hebben van de gevolgen van de storm. Mogelijk is niet alle schade op de treintrajecten voor maandagochtend hersteld. De ANWB verwacht eveneens drukte op de weg en spreekt van een zware ochtendspits. Ook mensen die met het vliegtuig willen maandag, moeten rekening houden met mogelijke vertragingen en annuleringen.

Update 19:43
Bij een boerderij aan de Fluitenbergseweg in Fluitenberg is een koeienstal deels ingestort. Zeker 1 koe is overleden, meerdere koeien raakten gewond. De brandweer is het groot materieel uitgerukt.

Update 19:22
240 vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd. Mogelijk komen er nog annuleringen bij. Vluchten die wel gaan, zijn waarschijnlijk vertraagd, met als gevolg extra reistijden van een half uur tot drie kwartier. Een aantal vliegtuigen moest een doorstart maken vanwege de harde wind. “Dat gebeurt vaker met dit weer.”

Door de storm is in Rotterdam een stuk dak losgewaaid van een aantal huizen in de Jonker Fransstraat. Bewoners van ongeveer veertig woningen worden ergens anders opgevangen. Tramverkeer en overig verkeer is stilgelegd


Update 18:58
De NS had in de regio Leiden bussen ingezet omdat het treinverkeer stil ligt door werkzaamheden, maar op advies van de ANWB rijden die bussen nu ook niet meer. Een oplossing voor mensen die in die regio wel moeten reizen vandaag, of die al begonnen waren met hun reis, is er niet. De NS heeft wél een advies voor hun klanten: stel je reis uit…

Update 18:44
Rijkswaterstaat sluit rond 00.30 de Hollandsche IJsselkering vanwege hoogwater en springtij. “De torens zijn dan rood verlicht, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater”, twittert het agentschap.

Update 17:38
Thuisbezorgd heeft besloten om al de eigen bezorgers niet op pad te sturen in verband met de weersomstandigheden. “De veiligheid van onze medewerkers staat altijd op eerste prioriteit.”

De Intercity van Amsterdam naar Berlijn is net over de grens tussen Bad Bentheim en Rheine op een boom gereden. Geen van de ongeveer 300 passagiers raakten gewond. De trein zal waarschijnlijk snel weer kunnen rijden, maar wel met vertraging.

Tussen Raalte en Nijverdal en tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven rijden geen treinen door voorwerpen in de bovenleidingen. Tussen Gorinchem en Leerdam rijden geen treinen door een voorwerp op het spoor.

Update 17:19
In IJmuiden is de zijkant van een gebouw aan de haven gedeeltelijk ingestort. De omgeving is afgezet.

Update 17:06
De schades lijken steeds erger te worden. Er waaien daken van gebouwen, bijvoorbeeld in Harmelen, waar een compleet dak van een tankstation langs de A12 waaide. In Hoogezand waaide een glazen pui uit een winkelcentrum.

Beeld: Persbureau Meter

Update 16:29
De ANWB raadt automobilisten via Twitter af de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. “We krijgen veel meldingen over afgewaaide takken en omgevallen bomen. Het hoogtepunt is vanavond tussen 18:00 en 00:00.”

Update 16:21

Tussen Eindhoven en Helmond is een trein tegen een omgewaaide boom op het spoor gereden. Niemand raakte gewond,maar het treinverkeer ligt stil.

Update 16:13

De veiligheidsregio’s in Limburg richten actiecentra in om de meldkamer te ontlasten. In Zuid-Limburg zijn naast de meldkamer nog drie actiecentra opgetuigd, in Noord- en midden-Limburg worden er zondagavond vier of vijf ingericht.

Voor ernstige incidenten kunnen mensen gewoon 112 bellen. Voor zaken die minder spoed vereisen is het politienummer 0900-8844. Voor de Limburgse brandweer staat 088-0619200 open.

In Zuid-Limburg is de brandweer tot 15.00 uur twintig keer uitgerukt voor omgewaaide bomen, loszittende dakplaten en andere relatief kleine incidenten, aldus de woordvoerder van de brandweer.

UPDATE 15:37

Bij Rijkswaterstaat komen al veel meldingen binnen over omgewaaide bomen, onder andere op de A12 bij knooppunt Grijsoord bij Arnhem en in het centrum van Den Haag. Bij de ambassade van Zuid-Afrika aan de Wassenaarseweg in Den Haag waaide een grote naaldboom pardoes op een rijdende auto. Niemand raakte gewond

In Rotterdam zijn op de ‘s-Gravendijkwal bouwmaterialen en steigeronderdelen de weg op gewaaid. De weg is afgesloten. De gemeente heeft vanwege de storm het Kralingse Bos afgesloten. Ook op diverse andere plaatsen in het land zijn parken, dierentuinen, boulevards en stranden afgesloten voor het publiek.

Ook een carnavalsoptocht in het Achterhoekse Braamt gaat niet door. De organisatie heeft er alles aan gedaan qua voorbereiding om niet af hoeven te gelasten, maar uiteindelijk vonden zij het niet verantwoord om meer dan twintig praalwagens te laten rijden.

Ellende op het spoor

Ook op het spoor zorgt de storm voor ellende. Zo viel er een boom op het spoor bij Wierden, waardoor er geen treinen rijden tussen Apeldoorn en Enschede en op het traject Zwolle-Enschede. Tussen Breda en Tilburg rijden geen treinen door een een defecte bovenleiding en tussen Zaandam-Enkhuizen rijdt er niks omdat er een vlag in de bovenleiding gewaaid.
UPDATE 14:02

Het KNMI heeft eerder dan verwacht code oranje uitgegeven voor Noord-Holland en de Waddeneilanden. Op de Noordzee wordt nu op verscheidene plaatsen windkracht 11 gemeten, meldt Weeronline. Eerder was uitgegaan van een storm met ruim windkracht 10. Voor Noord-Holland en de Wadden is code oranje van kracht. Dat houdt in dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast.

UPDATE 13:10

Het NK Tegenwindfietsen is gestaakt, de wind bleek te sterk om de wedstrijd te laten doorgaan. Het wordt te gevaarlijk om vrachtwagens over de stormvloedkering te laten rijden. Terwijl die juist nodig zijn om de fietsen van deelnemers van finish terug te brengen naar de start.

Op Vlieland was tussen 12.00 en 13.00 de windkracht gemiddeld 10. De zwaarste windstoot op het eiland had een snelheid van 129 kilometer per uur. Dat is de zwaarste windstoot die tot nu toe tijdens deze storm in Nederland op het land is gemeten. Mogelijk bereikt de wind op de westelijke Wadden en langs de kust van Noord-Holland later zondagmiddag kort windkracht 11. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 130 km per uur.