Politiek

Ook stil in Tweede Kamer, maar wel coronadebat op agenda

Vanwege het coronavirus ligt ook het werk in de Tweede Kamer voorlopig stil. De agenda is nagenoeg leeg. Alleen woensdag is een debat over het virus gepland. Ondertussen wordt op de ministeries koortsachtig overleg gepleegd door het kabinet over maatregelen tegen de crisis.

Lees ook: LIVEBLOG | Laatste nieuws over het coronavirus

Nadat zondagmiddag bekend werd gemaakt dat Nederland voor een groot deel op slot gaat de komende weken, werd besloten dat ook de Tweede Kamer een pas op de plaats moet maken. De overvolle agenda, die elke week is gevuld met debatten, vergaderingen en andere activiteiten, werd leeggehaald door Kamervoorzitter Khadija Arib.

Coronadebat gaat wel door

Het enige punt dat logischerwijs op de agenda blijft staan, is een debat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Daar schuiven woensdagmiddag premier Rutte en minister Bruins bij aan. Voor dat debat gelden geen aparte regels. Om het door te laten gaan, moeten minstens 76 Kamerleden de presentielijst tekenen.

Volgens Arib moet de Kamer wel zijn voorbeeldfunctie vervullen. Daarom mogen de komende tijd bij stemmingen nog maar twee Kamerleden per fractie aanwezig zijn. Ook het wekelijkse vragenuurtje gaat niet door en er zijn de komende tijd geen bezoekers welkom in het parlementsgebouw. Het is er dus een stuk stiller dan normaal.

Maar, zo benadrukte Kamervoorzitter Arib in een brief, “het parlementaire proces vindt gewoon doorgang.” Dat betekent dat Kamerleden nog steeds schriftelijke vragen kunnen stellen aan de regering en schriftelijk overleg kunnen houden.

Overleggen door ministers

Ondertussen wordt op de ministeries in Den Haag koortsachtig overlegd over maatregelen tegen de coronacrisis. Maandagmiddag was er bijvoorbeeld opnieuw een crisisoverleg met een groot deel van het kabinet. Tegelijkertijd sprak minister Van Engelshoven van Onderwijs op haar ministerie met mensen uit de cultuursector.

Vanavond om 19.00 uur houdt premier Rutte een toespraak, die live wordt uitgezonden op SBS6, NOS en RTL.