Gezondheid

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op

Op dit moment worden er 118 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld. Dit is het hoogste aantal in de afgelopen weken, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding woensdag.

De meeste patiënten komen uit de regio’s Amsterdam en Rotterdam. Dit zijn ook de gebieden waar de meeste nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Zo kwamen er in de afgelopen dag 142 nieuwe gevallen bij in Rotterdam, Amsterdam telde 67 positieve tests.

Lees ook: Weer meer dan 400 coronabesmettingen vastgesteld

Drukker op intensive care

Op de intensive care liggen nu dertig coronapatiënten. Dit is het hoogste aantal sinds eind juni. Vorige week donderdag lagen er nog veertien mensen met corona op de intensive care. “Op basis van het aantal nieuwe besmettingen verwachten we een verdere stijging in de komende twee weken”, laat voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg weten.

In de ziekenhuizen liggen ook 584 mensen die intensieve zorg krijgen en andere aandoeningen hebben. Patiënten die een ongeluk hebben gehad of bijvoorbeeld ernstige hartklachten of kanker hebben. Dat betekent dat er in totaal 614 mensen op de intensive care worden behandeld. Voor het eerst sinds 25 juli komt dit getal boven de 600 uit.

Veel bedden ongebruikt

Ziekenhuizen komen nog niet in de problemen door de stijging. In Nederland zijn 116 ziekenhuislocaties, wat betekent dat er nu gemiddeld ongeveer één patiënt met corona per ziekenhuis ligt. Op de intensive care zijn in totaal 1.150 bedden beschikbaar. Ongeveer 500 bedden zijn momenteel dus niet in gebruik.

ANP