Stichting molens in Kinderdijk wil noodfonds voor erfgoed: 'We raken mooie ambachten kwijt'

Ook de erfgoedsector heeft het zwaar door de coronacrisis. Sinds de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus is de toeristenstroom opgedroogd en komt er dus geen geld meer binnen voor noodzakelijk onderhoud.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Een reden voor Cees van der Vlist om nu aan de bel te trekken. Hij is directeur bij de stichting die de wereldberoemde molens in Kinderdijk beheert. Er moet volgens hem geld vrijkomen voor noodzakelijk onderhoud aan de negentien eeuwenoude molens en ander Nederlands erfgoed.

“Normaal gesproken komt dit geld uit het toerisme, maar dat ligt nu plat”, legt hij uit aan Hart van Nederland. “De erfgoedsector bestaat vooral uit goedwillende, kleine stichtingen, die niet hard schreeuwen. Wij zijn wat groter en nemen het graag voor hen op.”

‘Ambachten zullen verdwijnen’

De meeste molens in het Zuid-Hollandse dorp zijn gebouwd rond 1740. Ze staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekken jaarlijks vele toeristen, die door een kaartje te kopen een groot deel van de onderhoudskosten betalen. Van der Vlist is trots op de molens en zegt dat jaarlijks onderhoud noodzakelijk is. “Anders worden de kosten torenhoog.”

Daarnaast rekenen kleine regionale bedrijven op het geld dat zij verdienen door de molens te onderhouden. Het is heel specialistisch werk, aldus Van der Vlist. “Wij zorgen soms voor de helft van de omzet van zo’n bedrijf. Ik word elke week weer een paar keer gebeld door een bedrijf dat bang is om dit jaar mensen te moeten ontslaan. Dit mooie ambacht mag niet verloren gaan!”

‘Geen vergoeding, maar lening’

De directeur vraagt specifiek niet om een extra vergoeding, maar om een lening. De wereldberoemde molens in Kinderdijk hebben dit jaar twee miljoen euro nodig om het geplande onderhoud uit te kunnen voeren. “Het geld kunnen we later weer terugbetalen als het toerisme weer aantrekt.”