112

Brandstichting en vechtpartijen: steeds vaker incidenten in asielzoekerscentra

Het aantal incidenten in asielzoekerscentra (azc) is sinds 2015 toegenomen van meer dan 8000 naar ruim 17.000 vorig jaar. Dat blijkt uit het incidentenoverzicht dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vandaag naar buiten heeft gebracht.

Het gaat om zaken als brandstichting, vechtpartijen en schelden. Vorig jaar nam het aantal incidenten vergeleken met een jaar eerder met 30 procent toe. In het geval van misdrijven valt vooral de stijging van geweldloze diefstal op.

Hardere aanpak

“Het beeld dat uit de cijfers naar voren komt, herkennen we uit de praktijk,” voegt Broekers-Knol toe. “Burgemeesters en provincies trokken vorig jaar al aan de bel over de problemen die zij ervaarden met een relatief klein deel van de asielzoekers. Daarop hebben we stevige maatregelen genomen, waarvan we de effecten hopelijk volgend jaar terugzien in de cijfers.”

Een van de maatregelen is dat de ergste ‘raddraaiers’ bijeen worden gebracht in een strengere opvang in Hoogeveen. Ook zijn er drie ketenmariniers aangesteld die ervoor moeten zorgen dat er een gezamenlijke aanpak van overlastgevende asielzoekers komt.

Tientallen seksuele misdrijven en levensdelicten

In totaal registreerde de politie in 2019 665 keer een geweldsmisdrijf onder vreemdelingen. Daarvan ging het 83 keer om een seksueel misdrijf en 32 keer een levensdelict, zoals poging tot moord of doodslag. In twee gevallen was er daadwerkelijk sprake van een ‘voltooid levensdelict’, zoals het rapport het omschrijft. Wat de achtergrond van deze delicten is, wordt niet duidelijk uit het rapport.

Vergeleken met 2018 is er een kleine stijging van het aantal levensdelicten, van 26 naar 32 in 2019. Destijds werden ook twee ‘voltooid levensdelict’ gemeld, waarbij het bij een geval om zelfverdediging ging.

De incomplete misdaadcijfers kostten Broekers’ voorganger Mark Harbers vorig voorjaar de kop. In een overzicht voor de Kamer waren meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers niet zichtbaar, terwijl de Kamer daarvan juist graag wilde weten.

Redactie/ANP