Pech voor starters, fijn voor woningeigenaren: sterkste stijging huizenprijzen in twee jaar

De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren bestaande koopwoningen 9,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen.

Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. De laatste keer dat het CBS een sterkere prijsstijging constateerde was in november 2018.

Coronadip blijft uit

Het Kadaster registreerde vorige maand in totaal 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 huizen gewisseld van eigenaar, wat neerkomt op een toename van 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Van een coronadip, zoals veel economen eerder hadden verwacht, lijkt absoluut geen sprake. Makelaarsorganisatie NVM voorspelde daarom onlangs al dat de huizenprijzen komende tijd waarschijnlijk flink blijven oplopen. Dat komt deels door de “historische lage” hypotheekrentes en de grote verhuisvraag in de markt. Makelaars merkten bijvoorbeeld dat steeds meer mensen weg willen uit de steden en zoeken naar een woning in meer landelijke gebieden.

Beleggers slaan toe

Mogelijk speelt ook mee dat vastgoedbeleggers nog snel toeslaan op de woningmarkt, voordat de overdrachtsbelasting voor hen per 1 januari omhooggaat van 2 procent naar 8 procent. Veel geplande woningverkopen zijn daardoor naar voren gehaald. Er komt de komende weken nog voor zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aan, blijkt uit een rondgang van het FD. Vorig jaar werd er voor ongeveer 8 miljard euro aan woningvastgoed verhandeld.

“Iedereen springt er bovenop nu”, zegt Patrick Steenstra Toussaint van vastgoedbelegger Rubens Capital Partners. Het vastgoedbedrijf is ook bezig om nog een aantal woningportefeuilles te kopen voor het einde van het jaar.

Volgens Steenstra Toussaint is het niet alleen enorm druk onder kopers, maar proberen ook veel verkopers hun vastgoed nog snel te verkopen. “Er zijn de laatste maanden heel veel portefeuilles op de markt gekomen.”

ANP