Politiek

Staatssecretaris kan nog niets zeggen over afspraak met 'Marokko'

Staatssecretaris Broekers-Knol van Asielzaken is nog steeds niet om tafel geweest met de Marokkaanse autoriteiten. Ze zou begin december met de ambassadeur van Marokko in gesprek over het terugsturen van asielzoekers, maar die afspraak werd op het laatste moment afgezegd.

Sindsdien is de situatie “onveranderd”, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. “Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de brede relatie met Marokko.” Over het maken van een afspraak met een vertegenwoordiger van dat land, wil de woordvoerder weinig kwijt.

In de Tweede Kamer wordt fel gereageerd op het uitblijven van een afspraak. “Een farce”, noemt SP-Kamerlid Jasper van Dijk het. Donderdagochtend was er een debat over de kwestie. Daarin zei Broekers-Knol dat ze wil kijken of ze samen met een aantal Kamerleden op bezoek kan naar Marokko.

Overlast door ‘veiligelanders’

Broekers-Knol wilde met de Marokkaanse regering in gesprek over het terugsturen van asielzoekers die geen toekomst hebben in Nederland. Marokkanen maken hier weinig kans op asiel, maar kunnen ook niet terug naar hun thuisland. Deze zogenoemde ‘veiligelanders’ zorgen voor overlast in en rond asielzoekerscentra.

Eerder liet de staatssecretaris weten dat het haar niet lukte om in Marokko de juiste mensen aan tafel te krijgen. Daarna maakte ze een afspraak met de ambassadeur, maar die ging dus uiteindelijk ook niet door. Haar optreden is haar op stevige kritiek komen te staan.