Dieren

Spreeuwen bij Veenwouden laten adembenemend schouwspel zien

Een adembenemend schouwspel, dat lieten duizenden spreeuwen zaterdagavond zien bij Veenwouden in Friesland. Niet alleen vogelspotters vinden dit prachtig ook veel mensen uit het dorp kwamen een kijkje nemen.

In de avondschemering komen de vogels samen in wervelende wolken. Vaak boven weilanden waar ze overnachten. Ze willen op deze manier aan andere spreeuwen laten weten dat ze een slaapplek hebben gevonden.

Geen botsingen

Vanaf een afstandje lijken de vogels zich te gedragen als een. Maar hoe kan het dat de vogels niet op elkaar klappen? Volgens het It Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland, ligt dat aan twee dingen. Ten eerste vliegen de spreeuwen allemaal zo’n 36 kilometer per uur. Want remmen of versnellen kost te veel energie. Dat maakt samen vliegen al makkelijker, want bots maar eens met iemand die precies even hard gaat. Dat kan alleen als je de bocht om gaat.

Dan zou het dus alleen fout kunnen gaan in de bocht. Maar ook daarvoor hebben de vogels iets bedacht. Iedere vogel houdt maximaal zeven buurvogels in de gaten en zorgen dat ze daar niet tegenaan vliegen. Als een paar spreeuwen van koers veranderen, dan verspreidt die beweging zich dus door de hele wolk.

Het komt wel vaker voor dat spreeuwen dit doen, maar zo veel bij elkaar zie je zelden.

Beeld: Noormannen