Politiek

SP en CDA willen sociale werkplaats 2.0 voor mensen met beperking

SP en CDA willen dat de overheid weer werk maakt van sociale werkplaatsen. De partijen pleiten samen voor de opzet van sociale ontwikkelbedrijven, waar mensen met een beperking aan de slag kunnen.

Op dit moment geldt er een banenafspraak, waarmee het ministerie van Sociale Zaken mensen met een beperking aan een baan wil helpen. Vorige week bleek dat dit veel minder vaak lukt dan gehoopt. “Dat is heel erg”, zei CDA-Kamerlid René Peters daarover. “Iedereen heeft recht op werk.”

Lees ook: Vijf jaar geleden wilden verschillende gemeenten hun sociale werkplaatsen sluiten

Sociale ontwikkelbedrijven

Samen met SP-Kamerlid Jasper van Dijk komt hij daarom met het plan voor ‘sociale ontwikkelbedrijven’. “Het is oliedom dat het kabinet in 2015 de geldkraan voor de sociale werkplaatsen heeft dichtgedraaid”, zegt Van Dijk. “Gemeenten kiezen er nu veel minder vaak voor op zo’n werkplaats draaiende te houden. Wij willen de zaak weer tot leven wekken.”

De werkplaats 2.0 moet een plek bieden voor mensen met een beperking en mensen die niet makkelijk ergens aan het werk komen. Op de werkplaats krijgen ze begeleiding en kunnen ze proberen een baan te vinden bij een ander bedrijf. Op die manier moeten ze meer aansluiting krijgen bij het bedrijfsleven.

‘Werk ongelooflijk belangrijk’

Bij de Brabantse organisatie IBN bieden ze dit soort werkplekken al langer aan. In Veghel werken mensen die anders moeilijk een baan zouden vinden aan designlampen en andere producten. “Het werk daar is om verschillende redenen ongelooflijk belangrijk voor de werknemers”, zegt directeur Maarten Gielen van IBN.

SP en CDA willen dat er een landelijk netwerk komt van dit soort werkplaatsen. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer zijn het erover eens dat er meer moet gebeuren om mensen met een beperking aan een baan te helpen. SP en CDA rekenen daarom op veel steun als ze het voorstel dinsdag indienen bij een debat.

Foto: ANP