Gezondheid

Snot, keelpijn, hoesten: corona of gewoon hooikoorts?

Het feit dat de symptomen van hooikoorts en corona behoorlijk op elkaar lijken, kan voor enige paniek zorgen. Weerpresentatrice Amara Onwuka legt uit wat hooikoorts precies inhoudt. Want ze voorspelt dit weekend een hoge concentratie pollen in de lucht. Mensen die aan hooikoorts lijden, zijn dus aan de beurt.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Het wordt namelijk warm: op meerdere plekken wel 20 graden of meer. Goed nieuws voor mensen die geen last hebben van hooikoorts. Voor degenen die dat wel hebben, wordt het dus afzien geblazen. “De berk, een hoog allergene boom, bloeit al op enkele plekken in Zuid-Nederland, maar komt dan ook in de rest van het land tot bloei. In de nieuwe week houdt het warme weer aan en zal de pollenconcentratie in de lucht hoog blijven”, legt Amara uit op weer.nl.

Grieperig gevoel

Hooikoorts heeft eigenlijk weinig te maken met koorts. Bij hooikoorts reageren patiënten op stuifmeel, dus pollen. Pollen zijn niet gevaarlijk, maar het afweersysteem van mensen die lijden aan hooikoorts slaat door de pollen op tilt, met als gevolg niezen, keelpijn, hoesten, vermoeidheid, benauwdheid en brandende ogen, kortom: een grieperig gevoel.

Lees ook: Het is de eerste officiële warme dag van het jaar

Dat grieperige gevoel steekt vooral de kop op als het lenteseizoen begint en alles weer gaat bloeien. Helaas voor hooikoortspatiënten begint de lente door klimaatverandering steeds vroeger, maar ook in de winter en herfst kunnen klachten opspelen, zij het in mindere mate.

Binnen blijven

Die klachten zijn vooral pittig op warme, droge en winderige dagen. “Het neerdalen van het pollen gebeurt vooral ’s nachts als de atmosfeer wat rustiger is”, aldus Amara. “Als de wind dan ook uit de oost- of zuidhoek komt, krijgen we ook nog eens alle pollen van de rest van Europa aangevoerd.”

Het is voor mensen die erge last hebben dan ook beter om zoveel mogelijk binnen te blijven tot het bijvoorbeeld gaat regenen, er een stevige zeewind staat, of er nachtvorst in de lucht hangt. Dat is namelijk funest voor pollen. Alleen zit dat er volgens Amara voorlopig dus niet in.