Weer & Verkeer

Reminder: vanaf vrijdagochtend eerste snelwegen waar snelheidsverlaging naar 100 km/u geldt

Rijkswaterstaat begint donderdag na de avondspits borden te vervangen langs snelwegen waar een snelheidsverlaging naar 100 km/u ingaat. Hoewel de landelijke verlaging pas van kracht is op 16 maart, geldt de nieuwe topsnelheid van 100 km/u al wanneer de borden zichtbaar zijn.

Lees ook: Snelheden gaan op alle snelwegen terug naar 100 km per uur

De meeste borden staan al op hun plek, maar zijn nu nog afgedekt met een hoes of tape. Rijkswaterstaat begint donderdagavond met het verwijderen van de overkappingen en het plaatsten van de laatste borden. Dat betekent dat vanaf vrijdagochtend om 06.00 uur op de eerste stukken snelweg overdag een verlaagde snelheidslimiet geldt van 100 kilometer per uur.

Problemen met navigatiesystemen

Rijkswaterstaat verwacht dat sommige navigatiesystemen meteen worden afgestemd op de nieuwe snelheidslimiet, maar niet allemaal. “Ons advies is dus: let op de borden”, aldus een woordvoerder. Rijkswaterstaat zal tot en met de nacht van zondag op maandag bezig zijn met het plaatsen van de borden en het verwijderen van de overkappingen.

Automobilisten kunnen tot en met de nacht van zondag op maandag hinder ondervinden van de werkzaamheden, omdat ze snelheid moeten minderen of rijstroken worden afgesloten. Maandagochtend om 06.00 uur moet de snelheidsverlaging in heel Nederland doorgevoerd zijn. Dan mag niemand overdag harder rijden dan 100. Op sommige plekken is de limiet 80.

ANP