Dieren

Hartverscheurende foto: snavels eendenkuikentjes kapot geslagen, inslapen enige optie

Vreselijk nieuws uit Vianen. Op eerste paasdag zijn daar twee eendenkuikentjes ernstig mishandeld. De beestjes waren zo erg verwond, dat ze moesten worden ingeslapen. Maandag zijn er weer zes toegetakelde pulletjes gevonden.

Op een foto van de Dierenambulance in Vianen is te zien hoe de eendenkuikens eraan toe zijn. Hun snavel is kapotgeslagen en er hangt bloed aan. “Dit is pure moord”, zegt Gerrit de Boom van de Dierenambulance.

Hij staat Hart van Nederland te woord terwijl hij op de politie wacht. Want na de verschrikkelijke ontdekking van zondag, zijn er maandag weer twee gehavende beestjes gevonden.

Let op: verderop volgt een foto die als schokkend kan worden ervaren

Bewuste mishandeling

“Dit is bewuste mishandeling, er is met een stok of ijzeren pen op de snavels van deze beesten ingeslagen. Ze hebben allemaal dezelfde verwonding. Het kan geen toeval zijn”, aldus De Boom.

Bovendien denkt de dierenhulpverlener dat de dader of daders op verschillende dagen hebben toegeslagen. De vandaag aangetroffen pulletjes hebben volgens hem verse wonden. “Dat duidt erop dat de mishandeling vandaag heeft plaatsgevonden.”

De kleine muskuseenden in de buurt van de Molengraaf in Vianen zijn redelijk tam. “Als je wat voer gooit komen ze naar je toe, ze kennen nog geen angst. Het is ook een buurt waar mensen de eenden voeren, daarom zijn ze tammer dan normaal.”

Lees ook: Hangbuikzwijntje Lola met pijlen doorboord

‘Puur moord’

De Boom en zijn collega’s zijn witheet. “Meestal is ons werk mooi en boeiend, maar hier wordt je stil van. Verdrietig, maar bovenal pislink”, aldus De Boom. “Een aantal gehavende eendenkuikentjes zullen gevonden worden, een aantal niet. Ze kunnen met zon snavel twee tot drie dagen leven. Dat is een verschrikkelijke dood. Puur moord.”

Om degene op te sporen die dit op zijn geweten heeft, delen de vrijwilligers van de Dierenambulance nu kaartjes uit in de buurt. “We vragen mensen ons te bellen als ze iets weten. Ook de buurtbewoners vinden het verschrikkelijk.”