Politiek

Slachtoffers internetpesten wachten op hulp: 'Actie is nodig'

Slachtoffers van internetpesten moeten beter worden geholpen. Dat zei Peter R. de Vries voor een debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer. Hij wil dat gegevens van daders vrijgegeven worden als een slachtoffer aangifte doet.

De misdaadverslaggever opende woensdagochtend het debat in de Tweede Kamer. Hij is een van de mensen achter het burgeriniatief ‘Internetpesters Aangepakt’. Zijn petitie werd ruim 150.000 keer ondertekend en al in 2016 stapte hij hiermee naar politiek Den Haag.

Pas vandaag werd de kwestie dan ook echt besproken. Volgens De Vries is er de afgelopen vier jaar veel te weinig gebeurd. “Actie is nodig, want de internetcriminaliteit raast onverminderd door”, zei hij vanachter het spreekgestoelte.

‘Zaken blijven liggen bij politie’

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat 5 procent van de jongeren van tussen de 12 en 25 jaar weleens online zijn gepest, gestalkt of bedreigd. Ongeveer de helft denkt daar later nog last van, maar slechts een op de twintig slachtoffers doet aangifte.

Minister Dekker heeft al gezegd dat hij iets wil doen voor de slachtoffers. Zo wil hij dat de foto’s verwijderd kunnen worden via snelrecht. Nu moeten slachtoffers een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens of een normale rechtszaak starten. Dat kost vaak veel tijd.

Ervaringsdeskundige Francien Regelink vindt dat een goed plan. Ongeveer zeventien jaar geleden werden naaktfoto’s van haar verspreid via een e-mail. De beelden zijn nog steeds online te vinden. “Het zou heel erg helpen als zaken van slachtoffers sneller behandeld worden door de rechter. Nu krijgt dit vaak geen voorrang bij de politie. Daar loopt het vaak vast.”

Social media moeten daders achterhalen

Peter R. de Vries zou liever zien dat slachtoffers social media-bedrijven kunnen verplichten om de gegevens van daders vrij te geven. Die daders verschuilen zich vaak achter anonieme accounts en de bedrijven willen niet meewerken vanwege de privacyregels. Maar met een aangifte in de hand, moeten slachtoffers die gegevens alsnog kunnen krijgen.

“Dan zullen daders zich wel twee keer bedenken voordat ze dat soort beelden op internet zetten”, zegt de misdaadverslaggever. Hij vindt dat Dekker actie moet ondernemen. “Ik begrijp dat de minister nog allemaal dingen wil onderzoeken en naar de kosten kijkt. Dan heb ik zo’n donkerbuin vermoeden waar dat naartoe gaat.”

Vooralsnog is het voor slachtoffers nog steeds wachten op nieuwe regels. En zoals Peter R. de Vries zegt: de internetcriminaliteit raast onverminderd door.