Opmerkelijk

SGP wil 'godslasterlijk' kunstwerk in Lelystad verwijderen

In Lelystad houdt het kunstwerk ‘Tong van Lucifer’ de gemoederen flink bezig. Het kunstwerk zou namelijk volgens de SGP in Flevoland ‘godslasterlijk’ zijn.

Kunstenaar Ruud van de Wint maakte het in 1993 en gaf aan dat het ovale beeld een tong is van een gevallen engel die naar de hemel likt. Sjaak Simonse is fractievoorzitter van de SGP in Flevoland en ziet dit beeld als de duivel die zijn tong uitsteekt naar God. “We vinden al heel lang dat dit beeld weg moet. Niet alleen de SGP, ook de ChristenUnie vindt dat het moet verdwijnen.”

Dure restauratie

De discussie over de Tong van Lucifer duikelt nu weer op omdat het kunstwerk vanwege schade door de harde wind gerestaureerd moet worden. Dit kost de provincie naar schatting zo’n 70.000 euro. Ook dit is een reden voor Simonse. “De restauratie is erg duur, zeker aangezien het niet de eerste keer is dat er iets mee moet gebeuren.”

Het plan is om het kunstwerk daarna weer op de Knarredijk in Lelystad neer te zetten, maar volgens Simonse is daar het laatste woord nog niet over gezegd. “Het zal sowieso even duren voor het kunstwerk weer gerestaureerd is. Daarna moet er nog worden besproken wat we ermee gaan doen, maar ik ben positief ingesteld.”

Een woordvoerder van de gedeputeerde in de provincie Flevoland laat weten dat het kunstwerk zo snel mogelijk wordt weggehaald en gerestaureerd gaat worden. Na het weekend moet het kunstwerk volgens haar zijn weggehaald.