Politiek

Sekswerkers boos op plannen voor sekshotel in Amsterdam: ‘Wij willen niet weg van de Wallen’

Sekswerkers op de Wallen zijn niet blij met de plannen van burgemeester Femke Halsema voor een sekshotel of erotisch centrum elders in de stad. Ze zijn bang dat ze hun voornaamste klanten, de toeristen, kwijtraken en dat hun veiligheid in het geding komt.

Halsema heeft dinsdagmiddag in een brief naar de gemeenteraad laten weten dat een prostitutiehotel of erotisch centrum het beste alternatief is voor de raamprostitutie. De huidige vorm van raamprostitutie zou mede de oorzaak zijn van de overlast in de Amsterdamse binnenstad.

Lees ook: Voorstel burgemeester Halsema: sekshotel als alternatief voor de Wallen

Sekswerkers willen niet weg

“We hebben herhaaldelijk aangegeven bij de burgemeester dat wij niet weg willen van de Wallen”, zegt Felicia Anna, voorzitter van belangenvereniging van sekswerkers op de Wallen Red Light United.

Ze vindt het argument om een sekshotel of erotisch centrum te plaatsen vreemd: “Het overgrote deel van de toeristen die naar de Wallen komen, komt niet voor de raamprostitutie. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente zelf. Het onderzoeksbureau noemde het de ‘minst effectieve oplossing’ om drukte tegen te gaan.”

‘Wallen meest veilige plek’

Anna is zelf sekswerker en zegt dat raamprostituees heel bewust hebben gekozen voor deze vorm van sekswerk. “Het is de meest veilige en onafhankelijke manier van sekswerk. Je bent zichtbaar en vindbaar, dus waarom zou je dan kiezen voor een vorm van minder zichtbare prostitutie?”, vraagt ze zich af.

Daarnaast hebben raamprostituees volgens Anna helemaal geen moeite met toeristen. “Toeristen zijn onze voornaamste klandizie. Die komen straks niet meer naar een plek dat niet centraal ligt.”

Sekswerker Lyle Muns is bestuurslid bij My Red Light dat zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden, rechten, positie en behandeling van sekswerkers in Nederland. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat als de nieuwe werkruimten er komen, dat er goede voorwaarden worden opgesteld voor de veiligheid. “De Wallen is een hele fijne werkplek qua veiligheid. Het is zichtbaar en in iedere kamer heb je alarmknoppen”, zegt hij.

Moeten de Wallen worden gesloten?

Daarbij zegt hij dat de sekswerkers de zelfstandigheid op de Wallen heel fijn vinden. “Op de Wallen hebben de dames alleen de kamerhuur. Ik vermoed dat ze straks met de nieuwe plannen een deel van hun inkomsten moeten afstaan aan een exploitant van de nieuwe werkplek.”

Muns hoopt niet dat de Wallen straks moeten verdwijnen. “We zijn voorstander van het plan als het aantal werkplekken uitgebreid wordt, omdat we op dit moment nog veel escorts zien die geen plek hebben om hun klant naartoe te brengen. Maar als de Wallen gesloten worden, dan gaat heel veel klandizie verloren.”

Lees ook: Sekswerkers moeten 21 jaar zijn en vergunning hebben

Ook Anna is bang dat de Wallen gesloten worden. “Het is overduidelijk dat de plannen van de gemeente niet bedoeld zijn voor ons welzijn, maar gewoon een voortzetting zijn van het Project 1012 om ons uit de buurt te krijgen”, zegt ze. Het is nog niet duidelijk of de Wallen ook daadwerkelijk verdwijnen.