Veel huishoudens, mede door de coronacrisis, in de geldproblemen gekomen: meer hulpverzoeken

Er komen mede dankzij de coronacrisis steeds meer hulpverzoeken wegens geldproblemen. Dat signaleert de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), een krachtenbundeling van banken, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties, die als doel heeft schulden bij huishoudens te voorkomen.

Voor 20 procent van alle huishoudens is het op dit moment lastig om de rekeningen te betalen, stelt de NSR. In de grote steden geldt dit zelfs voor een op de drie huishoudens.

Meer hulpverzoeken verwacht

Het initiatief verwacht de komende maanden een verdere stijging te zien in het aantal hulpverzoeken. Daarom roepen ze mensen met geldproblemen op om tijdig hulp te zoeken. “De meeste regelingen die voor corona gelden, houden in september of oktober op en dat zullen wij in het aantal hulpvragen gaan zien”, stelt NSR-directeur Martin Suithoff.

Sinds januari hebben meer dan 100.000 mensen gebruikgemaakt van de test op Geldfit.nl, aldus de NSR, die hulp biedt bij het op orde brengen van de persoonlijke financiƫn en gebruikers op weg kan helpen naar passende hulp. In 2019 vulden 54.000 mensen de test in.

In 2020 hebben tot nu ruim 27.000 mensen via de NSR een hulpaanbod ontvangen. Bij 4000 gevallen werden de mensen met schuldproblemen doorverwezen naar schuldhulp. Bijvoorbeeld naar de gemeente of vrijwilligersorganisaties.