Opmerkelijk

Bijzonder schrikkeldagverhaal: Zussen Carla en Marga zijn allebei jarig op 29 februari

Hoe bijzonder is het om een zus te hebben, die niet je tweelingzus is, maar vier jaar later geboren is op dezelfde dag. En laat die dag nou ook nog schrikkeldag zijn, 29 februari. Carla Tervoort kreeg op haar vierde verjaardag een zusje, Marga. Het ziekenhuispersoneel kon het amper geloven.

Volgens cijfers van het CBS zijn er dit jaar op 29 februari zo’n 11.000 mensen jarig. Op deze bijzondere dag worden er gemiddeld wel minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare dag in februari. Dit jaar kunnen 468 kinderen, die in 2016 geboren zijn op 29 februari, voor het eerst ‘echt’ hun verjaardag vieren.

Lees ook: Trouwen op 02-02-2020: de perfecte palindroomdatum

Als trouwdag is de schrikkeldag populair, op deze dag wordt er meer getrouwd dan op vergelijkbare weekdagen. In 2016 viel 29 februari op een maandag. Toen trouwden 428 stellen, tegen 277 op een gemiddelde maandag in februari van dat jaar. In 2008 was schrikkeldag een vrijdag en werden maar liefst 486 stellen in de echt verbonden, twee keer zo veel als op een gemiddelde vrijdag in februari in 2008.

‘Eens in de vier jaar vieren we het samen’

De zussen Marga en Carla worden deze zaterdag 52 en 56 jaar oud. Een keer in de vier jaar vieren ze het samen, als het schrikkeldag is. Dat gebeurt dit jaar op de zondag, op 1 maart. ”Ja, we wilden het wel op 29 februari vieren, maar dat kon niet in verband met werk. Dus wordt het toch nog een andere dag”, lacht Carla.

Op de bijzondere verjaardag hebben de zussen altijd veel reacties gekregen. Vroeger, maar nu ook nog steeds. ”Ik kom wel eens oude klasgenootjes tegen, die zeggen dan, dat vergeten we nooit dat je op schrikkeldag jarig was.” En op de vraag of het wel eens vervelend was, een keer in de vier jaar jarig? ”Ik heb dat nooit zo gevoeld. We vierden het altijd op 28 februari, dus een dag eerder, dan hoefden we niet een dag te wachten. Ik snapte het pas echt toen ik wat ouder was. We vonden het altijd heel bijzonder.”

Heb jij ook een bijzonder ‘schrikkeldagverhaal’? Meld je dan bij de redactie via hart@talpanetwork.com of bel de redactie op 020 8007 702