Opmerkelijk

Ongeloof bij schoonmaakbedrijven na brandstichtingen en bedreigingen

Voor de tweede keer in korte tijd is er een busje van een schoonmaakbedrijf in Heemskerk in brand gestoken. In de nacht van dinsdag op woensdag raakten drie bestelwagens van twee schoonmaakbedrijven beschadigd. Eerder deze maand werd ook al een busje van een schoonmaakbedrijf in Haarlem in brand gestoken.

De politie is zeker dat het om brandstichting gaat. Of het een oorlog tussen glazenwassers betreft, kunnen ze niet zeggen. ”We onderzoeken of er een mogelijk verband is, maar hebben voorlopig geen oefeningen”, liet een woordvoerder van de politie weten.

Fik

”Ik vraag me af waarom ze mijn auto’s in de fik hebben gestoken”, aldus Jos Vermaas van Glazenwasserij en Schoonmaakbedrijf Vermaas, die twee bestelwagens in vlammen zag opgaan. ”Ik heb nog maar één auto om werkzaamheden te doen, terwijl ik er eigenlijk drie nodig heb. De schade bedraagt waarschijnlijk 50.000 euro.”

In het weekend werd zijn collega Remco Boerée van Schoonmaak – en Onderhoudsbedrijf Boerée ook al het slachtoffer van brandstichting. Niet alleen werden er voertuigen in brand gestoken, maar ook een groot deel van de aanbouw van zijn huis is verwoest. ”Ik ben natuurlijk verzekerd, maar in dit soort gevallen ben je altijd onderverzekerd.”

Auto van vader in brand gestoken

Eerder deze maand, op 8 januari, werd in Haarlem ook al een busje van Schoonmaakbedrijf De Neve in brand gestoken. Eigenaar Jeffrey De Neve verduidelijkt: ”Ik heb met weinig mensen problemen, maar er wordt onderzoek gedaan. Al sinds juni zijn er bedreigingen aan het adres van mij en mijn familie. Zo zijn er onder meer ruiten bij mij thuis ingegooid, maar ook de auto van mijn vader is bekrast. Het is voor mij duidelijk in welke hoek ik moet zoeken, en dat is denk ik dezelfde hoek als Jos en Remco. Er is al een heleboel gebeurd”, zegt De Neve.

De drie mannen kennen elkaar, maar zeggen geen enkel probleem met elkaar te hebben.