Dieren

Schattig! Dit is Maartje, het pasgeboren netgirafje in Blijdorp

“Hoera, het is een meisje van zo’n 170 centimeter lang en circa 50 kilo zwaar”, meldt Diergaarde Blijdorp. In de Rotterdamse dierentuin is woensdagochtend een netgirafje geboren en daar zijn er niet heel veel meer van over in de wereld.

Het babygiraffe heeft de naam ‘Maartje’ gekregen van haar verzorgers. Ze is dus al al 1.70 meter lang, groter dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. Ze wordt echter nog meer dan twee keer zo groot. Netgiraffen worden gemiddeld tussen de 4,7 meter en 5,5 meter lang.

Samen met haar moeder verblijft Maartje de eerste maand apart in het binnenverblijf van de dierentuin. Dat is om te voorkomen dat de moeder meteen weer drachtig wordt. Elke giraffevrouw krijgt in Blijdorp een paar keer in haar leven de mogelijkheid jongen te baren en groot te brengen. In de tussenliggende periode krijgt ze anticonceptie.

Netgiraffen worden bedreigd

Dat in Blijdorp een netgirafje is geboren, is goed nieuws. De afgelopen twintig jaar is namelijk bijna twee derde van de populatie netgiraffen verdwenen. Er zijn er nog maar zo’n 8000 over in de wereld. De netgiraffe is als ‘bedreigd’ is opgenomen op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

In het wild leeft de netgiraffe op de savanne en het grasland van Afrika, ten zuiden van de Sahara. De kudde in Blijdorp telt na de komst van baby Maartje acht netgiraffen.

Bekijk hieronder de schattige beelden van de pasgeboren giraffe.

Beeld: Diergaarde Blijdorp