Gezondheid

Sandra wordt eindelijk serieus genomen: 'Over twee dagen krijg ik de uitslag van de corona-test'

Sandra Di Giovanni is maandagmiddag eindelijk getest op het coronavirus in het ziekenhuis van het Duitse Kleef. Een noodoplossing, want geen enkele instantie in Nederland wilde haar helpen. Sandra verwacht over twee dagen de uitslag van de test.

Sandra, en haar veertien maanden oude dochtertje, kwamen afgelopen week terug uit Lombardije, een van de besmette regio’s in Noord-Italie. “We kregen in Italie al griepklachten en koorts. Toen heb ik het RIVM gebeld en volgens de medewerker die ik sprak was er geen reden tot bezorgdheid”, vertelde Sandra zondag aan Hart van Nederland.

Nederland

Sandra woont met haar man en dochtertje net over de grens bij Gennep in het Duitse Kessel. Hun huisarts zit in Nederland en ze hebben ook een Nederlandse zorgverzekering. Maar voor de Nederlandse instanties was dit niet genoeg. Ze konden haar niet helpen

Inmiddels ligt dat wel anders. “Vanochtend had ik nog contact gehad met de GGD in Nederland. Toen werd mij verteld dat ik me geen zorgen moest maken ze hadden ‘alles overwogen’ en ik mocht gaan en staan waar ik zou willen. Dat ik net terug kom uit Lombardije leek ze niets te doen.”

Sandra geeft dansles aan kinderen en is dus een huiverig om zonder diagnose weer aan het werk te gaan. “Vanmiddag ben ik toch maar naar het ziekenhuis in Kleef gereden. Daar hebben ze een grieppost.” Terwijl Sandra daar in de rij staat te wachten, spreekt ze verschillende mensen die zijn weggestuurd: “Ze zouden zijn weggestuurd omdat ze niet uit de regio komen, net zoals ik.”

Serieus genomen

Eenmaal aan de beurt vertelt Sandra dat ze uit een risicogebied komt en voelt zich voor het eerst sinds dagen serieus genomen. “Er werd gelijk een grieptest bij mij afgenomen. Binnen twintig minuten wisten ze dat het geen influenza (griep) was. Daarna hebben ze me getest op het coronavirus, daar krijg ik over twee dagen de uitslag van.”

Sandra is het ziekenhuis nog niet uit, of de Duitse GGD neemt contact met haar op. “Ik kreeg te horen dat ik onmiddellijk in thuisquarantaine moest”, vertelt ze. “Daarnaast moet ik elke dag inbellen om te laten weten hoe het met me gaat.”

Lees ook: Sandra en haar dochtertje mogelijk besmet met coronavirus, maar ze krijgen geen hulp

“Ik ben super blij dat ik nu weet hoe en wat”, laat Sandra aan de telefoon weten. “Maar ik ben wel in de war over hoe verschillend er gereageerd wordt. Als het aan Nederland had gelegen, had ik andere mensen gewoon kunnen besmetten. In Duitsland zijn ze gelukkig een stuk strenger.”