Lifestyle & Entertainment

Sail Amsterdam gaat definitief niet door, volgende editie pas in 2025

De coronacrisis zet definitief een streep door Sail Amsterdam. De organisatie heeft besloten het hele scheepvaartevenement af te blazen nu alle evenementen tot zeker 1 september verboden zijn.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Sail Amsterdam stond gepland van 12 tot en met 16 augustus. Het scheepvaartspektakel is een van de best bezochte evenementen van Nederland. De laatste editie in 2015 trok in totaal 2,3 miljoen bezoekers.

Lees ook: Sail Amsterdam is populairste evenement in Nederland

‘Verplaatsen bleek geen optie’

Eerder zei organisatie nog alternatieve scenario’s te onderzoeken. Zo werd er gekeken naar de mogelijkheid om Sail, dat om de vijf jaar wordt gehouden, te verschuiven naar een tussenliggend jaar.

Maar dat bleek niet realistisch. Zo is er geen garantie dat het evenement volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Ook zijn de internationale Tall Ships niet automatisch beschikbaar op een ander moment.

Verder gaven de sponsors volgens de organisatie aan dat ze de komende periode hun prioriteiten ergens anders te moeten leggen. “Maar ze willen wel graag meebouwen aan de jubileumeditie in 2025”, aldus voorzitter Arie Jan de Waard van Stichting Sail Amsterdam.

Kijk terug: Spectaculaire beelden van Sail vanuit de lucht!

Jubileum in 2015

Na overleg met onder meer de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland is daarom besloten om een streep te zetten door komende editie. “Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enig juiste is”, legt De Waard uit.

Hij kijkt wel alvast vooruit naar de editie in 2025. “Sail is dan één van de hoogtepunten in de viering van 750 jaar Amsterdam, als we bovendien 50 jaar én de tiende editie van Sail vieren.”

ANP