Roze taxi's rijden rond in Amsterdam: 'Er is vaak gedoe met mannelijke chauffeurs'

Vrouwen in de hoofdstad hoeven niet meer met een onveilig gevoel in een taxi te stappen. Daar rijden sinds deze week roze taxi’s rond met uitsluitend vrouwen achter het stuur.

Zulke vrouwvriendelijke taxi’s zijn niet nieuw: ze rijden overal ter wereld, van Moskou tot Dubai. Verschillende bedrijven probeerden in het verleden om de speciale taxidienst hier van de grond te krijgen, maar de initiatieven flopten omdat er te weinig vraag naar was.

Die tijd lijkt voorbij te zijn, want passagiers geven nu om verschillende redenen aan liever bij een vrouw in de taxi te stappen. Ook in Utrecht, Amersfoort, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen rijden er inmiddels roze taxi’s rond.

‘Veel negatief nieuws’

Sommige vrouwen voelen zich onveilig in de auto bij een man, legt oprichtster Hakima El Allaoui van Staxi Lady uit. “Ze willen nooit voorin zitten, maar altijd achterin. Of ze durven niet alleen mee te rijden.”

Volgens haar is er veel negatief nieuws over taxichauffeurs. “Transgenders die ze buiten laten staan, incidenten met vrouwen. Dat weten wij, omdat er juist met een vrouw achter het stuur heel open wordt gepraat in de auto.”

Madelon Gütlich is vijf jaar taxichauffeur en ziet ook vaak gedoe. “Het zijn toch vaak mannelijke chauffeurs die vanwege hun geloofsovertuiging mensen weigeren; homo’s, transgenders. Dat is gewoon niet oké.”

‘Mensen zijn blij verrast’

Ze merkt dat mensen blij verrast zijn met een vrouw achter het stuur. Ook haar collega Esther Krijgsman ziet regelmatig verbaasde blikken van passagiers als ze erachter komen dat er een vrouw achter het stuur zit. “Oh leuk, zeggen ze dan.”

Esther rijdt al acht jaar in en rond Amsterdam en krijgt vaak complimentje over haar rijstijl. “Dat is wel echt leuk om te horen.” Madelon heeft nog nooit een vervelende opmerking gekregen van een klant. “Ook niet over het parkeren”, lacht ze.

‘Het is een mannenwereldje’

Volgens Hubert Andela van branchevereniging Koninklijke Nederlands Vervoer zouden roze taxi’s eigenlijk niet nodig moeten zijn. “Iedere chauffeur hoort alle klanten op zijn of haar gemak te stellen.”

Toch zit Staxi Lady inmiddels flink in de lift. “Er zijn inmiddels tien tot vijftien vrouwen in dienst”, vertelt Hakima. “Daar ben ik heel trots op.”

Hoeveel vrouwelijke taxichauffeurs er door de straten rondrijden, weet Esther niet precies. “Er komen er wel steeds meer bij, maar het blijft een mannenwereldje.” En dat klopt ook: van alle taxichauffeurs in Nederland is ongeveer 35 procent vrouw.