Gezondheid

Hoe gaan Ronald McDonald Huizen om met corona?

Voor veel ernstig zieke kindjes en hun familie zijn de Ronald McDonald Huizen een uitkomst. Maar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus kunnen de patiëntjes ineens veel minder bezoek ontvangen.

Lees hier alles over de coronacrisis in Nederland

De kinderen die in een ziekenhuis verblijven, liggen vaak op de intensive care en zijn zeer bevattelijk voor ziektes, bacteriën en virussen. Ook het Ronald McDonald Kinderfonds heeft daarom besloten maatregelen te nemen vanwege corona. Sinds twee weken mogen alleen ouders, broertjes en zusjes nog langskomen. Even geen opa, oma, neefjes en nichtjes dus.

Maar hoe is deze nieuwe, en hopelijk tijdelijke, situatie voor de ouders en hun kinderen? Daniëlle is de moeder van Fithri, een dertienjarig meisje dat meervoudig gehandicapt is. Ze verblijven regelmatig in Huis Emma bij de AMC-locatie van UMC Amsterdam. Aan Hart van Nederland vertelt ze hoe het nieuws aankwam.

‘Erg stil in Kinderhuis’

“Het was echt vreselijk toen we te horen kregen dat dit de maatregelen zouden zijn. Je hebt nu mensen nodig die je kunnen steunen”, vertelt de moeder. Maar ze heeft ook zeker begrip voor het besluit. “Het is vreselijk, maar de gezondheid van je kind gaat voor!”

In het gebouw zelf is het nu veel rustiger. “Erg stil” noemt Daniëlle het zelfs. “Je spreekt bijna geen andere ouders meer.” Die zag ze namelijk nog weleens in de gemeenschappelijke ruimte. “Je sloeg nog wel eens een arm om iemand heen die in dezelfde situatie als jij zit. Dat kan nu even niet meer.”

Ronald McDonald snapt ouders

Miranda Noorlander is adjunct-directeur Ronald McDonald Kinderfonds. Ze snapt de ouders en familie helemaal en hoopt dat de situatie snel weer de oude zal worden. “Van de ouders en andere familieleden krijgen we gelukkig heel begripvolle reacties. Het gaat toch om de veiligheid en gezondheid van de kinderen.”

Lees ook: Dit zijn alle (nieuwe) corona-maatregelen op een rij

Ze geeft aan dat het Ronald McDonald Kinderfonds de richtlijnen vanuit de overheid streng zal naleven, zeker omdat het om heel kwetsbare kinderen gaat. “We beperken het bezoek nu dus tot ouders en broertjes en zusjes.”

Daarnaast worden de teams van medewerkers zo klein mogelijk gehouden en komen vrijwilligers minder vaak langs. “Diegene die toch aan het werk is, maakt nu langere dagen dan de normale drie uur per dag.”