Gezondheid

RIVM stopt voorlopig met bevolkingsonderzoek naar coronavirus

Mensen kunnen zich op dit moment niet meer aanmelden voor het bevolkingsonderzoek naar het nieuwe coronavirus. Omdat de website verouderd bleek te zijn, heeft gezondheidsorganisatie RIVM de pagina na een dag uit de lucht gehaald. Het onderzoek is stopgezet.

Dat bevestigt RIVM-woordvoerder Coen Berend woensdag aan Hart van Nederland. Het is niet duidelijk wat er met de aanmeldingen is gebeurd die tot nu waren binnengekomen.

‘Geen goed overzicht’

Het RIVM startte dinsdag met het bevolkingsonderzoek en zocht 100.000 Nederlanders die een keer per week online informatie willen doorgeven over hun gezondheid. De gezondheidsorganisatie wilde gezondheidsklachten verzamelen omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in ons land.

Lees terug: RIVM zoekt 100.000 Nederlanders die wekelijks hun gezondheid willen peilen

Artsen zijn verplicht om vastgestelde besmettingen door te geven, maar er is geen capaciteit om iedereen met milde klachten te testen. De peiling is bedoeld om “toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het coronavirus. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder de resultaten”, zei het RIVM eerder.

Mensen konden zich aanmelden op infectieradar.nl. Die website maakt deel uit van Influenzanet, een Europees samenwerkingsverband waarin overheden en universiteiten symptomen van virusinfecties in kaart brengen.