Gezondheid

RIVM meldt 181 doden door coronavirus, 182 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3.315. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 181 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land.

Volg ons liveblog voor het laatste coronanieuws

Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Zo ligt de registratie altijd één of meerdere dagen achter, dus het effect is meestal sterker na het weekend. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Ziekenhuisopnames

Het RIVM heeft 182 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen, maar ook deze cijfers zijn niet altijd actueel. Sinds het begin van de uitbraak zijn 9.309 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1.061 naar 29.214.

Mensen die waarschijnlijk zijn besmet met het virus, maar voor wie ziekenhuisopname geen zin meer heeft, worden niet getest, omdat dat medisch gezien geen meerwaarde heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen die slechts een kleine overlevingskans hebben en in overleg met de huisarts besluiten thuis te sterven.