Opmerkelijk

Rioleringen verstopt door doorspoelen hygiënedoekjes en zelfs mondkapjes

Rioleringen raken verstopt doordat mensen meer schoonmaken en hun keukenpapier, ontsmettingsdoekjes en soms zelfs mondkapjes door de wc spoelen. Dat bevestigt Rioned aan Hart van Nederland na berichtgeving in de Gelderlander.

Hugo Gastkemper van Rioned laat weten dat dit een landelijk probleem is: “Het is vermoedelijk het topje van de ijsberg. We krijgen door het hele land meldingen van verstoppingen.” Ook denk Gastkemper te weten waar dit aan ligt. “Mensen zitten meer thuis en maken meer schoon. Vermoedelijk gebruiken ze ook meer papieren zakdoekjes.”

Volgens Gastkemper denken veel mensen dat ‘dat ene doekje wel kan’. “Maar als meer mensen dat doen, kan de boel wel verstoppen.”

Papieren mondkapje

Ook komt Rioned dingen in de rioleringspijpen tegen die daar niet horen. “We zijn een keer bij een verzorgingshuis geweest waar de boel verstopt was geraakt door nota bene een papieren mondkapje. Die was vermoedelijk ook door de wc gespoeld.”

Lees ook: Billendoekjes, etensresten of verf: we spoelen te veel rotzooi door de wc

Rioned in Ede vraagt mensen nu te stoppen met van alles door de wc te spoelen. Ook de gemeente Nijmegen doet zo’n oproep.