Politiek

Richard de Mos wil met advocaat Peter Plasman Tweede Kamer in

Richard de Mos, voormalig wethouder in Den Haag die wordt verdacht van corruptie, aast op een zetel in de Tweede Kamer. Samen met zijn advocaat Peter Plasman start hij een nieuwe partij.

De details over de nieuwe partij zijn nog schaars, maandag gaat De Mos toelichting geven tijdens een persconferentie. Zelf spreekt hij over “landelijke beweging voor ombudspolitiek.” Dat laat hij zaterdagochtend op Twitter weten.

In een interview met het AD zegt De Mos dat hij “mensen echt een stem wil geven, wil laten meebeslissen.” Ook Plasman, die eerder de partij Niet Stemmers oprichtte, vindt dat mensen “te weinig meebeslissen over grote dingen, zoals nu de coronacrisis.” Volgens De Mos gaat de partij “voorbij het traditionele links-rechts” en moet “gezond verstand zegevieren.”

Verdacht van corruptie

De Mos wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, schending van zijn ambtsgeheim, meineed en corruptie. Hij zou onder meer bevriende ondernemers bevoordeeld hebben. De Mos nam ontslag als wethouder en keerde later terug als fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Volgens Plasman, die hem verdedigt in de rechtszaak, is er in het hele dossier “geen spoortje van persoonlijk voordeel te bespeuren.”

ANP